Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dekoracyjne, oryginalna dekoracja stolu
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 301
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 101
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 478
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 301
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 101
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 478
Składniki
Z maki, smalcu, margaryny, cukrow, proszku do pieczenia, mleka, soli i zoltka zagniesc ciasto, wstawic na 2 h do lodowki.
Ciasto rozwalkowac, szklanka wycinac kolka, nakladac na srodek odrobine dzemu, przelozyc boki do srodka zalepiajac je ze soba, skleic tak by niadzienie nie wyplynelo. ukladac na natluszczonej blasze sklejona czescia do dolu, piec w temp 150 stopni do zrumienienia dolnej czesci (gorna powierzchnia niech zostanie jasna)
upieczone ciasta ostudzic. w miseczce rozpuscic barwnik w mleku. zanurzac ciasta w barwniku, wyjac, zostawic na ok 5 sek i obtaczac w zwyklym cukrze. odstawic na talerz aby dobrze wyschly (ja zostawilam na cala noc)
z tego samego ciasta zrobilam listki, tzn rozwalkowalam ciasto i wycinalam ksdztalt liscia, nerwy liscia zrobilam nacinajac ciasto nozem. po upieczeniu zanurzalam w zielonym barwniku rozpuszczonym w mleku.