Sezon na truskawki

Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek

Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate.

Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!
W książce znajdziesz przepisy na:

  • Wegetariański tatar na komosie
  • Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu
  • Pizza z pesto z fioletowego jarmużu
  • Pieczone okrągłe kabaczki z farszem z kaszanki, czosnku, cebuli, jabłka i chorizo
  • Sałatka z arbuza, wiśni, czerwonej cebuli i pieczonego buraka z włoskim salami
  • Szaszłyki arbuzowe z krewetkami, oliwkami, serem halloumi i czerwoną bazylią
  • Tarta melonowa ze świeżą marakują
  • Śledzie marynowane w cukrze Muscovado z buraczanym melonem na ogórkach kiszonych
  • Buritto z łososiem, melonem, awokado, papryką, czarnymi oliwkami i sosem paprykowym
  • Ketchup pomidorowo-marchewkowy z dynią i rodzynkami
  • Sernik dyniowy z mascarpone oraz odrobiną pomarańczy
  • Zupa krem z białych warzyw korzennych z dynią, wędzonym łososiem, pestkami dyni i olejem dyniowym

 

Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu

SKŁADNIKI

  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko (białko zostawić do farszu)
  • 2 łyżki drobnego białego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ kg melona Dino
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • ½ szklanki białego cukru
  • 4 świeże owoce marakui
  • kilka listków świeżej melisy

PRZYGOTOWANIE

1. Pokroić w kostkę zimne masło, a następnie dodać: mąkę, żółtko, cukier i wodę. Wymieszać dokładnie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.
2. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze kilka minut.
3. Pokroić melona na mniejsze części i zmiksować. Dodać: śmietanę, jajka, białko i cukier, a następnie dokładnie wymieszać.
4. Zalać farszem podpieczony spod tarty i piec przez kolejne
25-30 minut.
5. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić.
6. Przekroić na poł owoce marakui i wydrążyć pestki.
7. Umyć listki melisy i osuszyć je.
8. Tartę po ostygnięciu pokroić i podawać każdy kawałek z łyżeczką
pestek marakui i listkiem melisy.

Tarta melonowa ze świeżą marakują

SKŁADNIKI

  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko (białko zostawić do farszu)
  • 2 łyżki drobnego białego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ kg melona Dino
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • ½ szklanki białego cukru
  • 4 świeże owoce marakui
  • kilka listków świeżej melisy

PRZYGOTOWANIE

1. Pokroić w kostkę zimne masło, a następnie dodać: mąkę, żółtko, cukier i wodę. Wymieszać dokładnie składniki, wyrobić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 45 minut.
2. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem, a następnie piec przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze kilka minut.
3. Pokroić melona na mniejsze części i zmiksować. Dodać: śmietanę, jajka, białko i cukier, a następnie dokładnie wymieszać.
4. Zalać farszem podpieczony spod tarty i piec przez kolejne 25-30 minut.
5. Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić.
6. Przekroić na poł owoce marakui i wydrążyć pestki.
7. Umyć listki melisy i osuszyć je.

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 66

30 min
0
15 min
5
60 min
89
Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 98

15 min
4
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 236

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

130
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3