Chronodieta

Rewolucyjne podejście do tego, jak pory posiłków wpływają na zdrowie i życie.

Fot. materiały prasowe

Jak codzienny dobór tego, co się je, a także pory jedzenia, wpływają na stan zdrowia, energię, życie seksualne, tuszę, nastawienie do życia i starzenie się? Doktor Michael F. Roizen - autor bestsellerowych książek „New York Timesa" - i doktor Michael Crupain - odpowiedzialny za medyczną stronę talk-show „Dr Oz radzi" - przekonują, że wewnętrzny zegar kierujący m.in. porą zasypiania i budzenia się - wpływa także na przyswajanie tego, czym się żywimy. Książka „Chronodieta. Co kiedy jeść" właśnie pojawiła się na polskim rynku.

Autorzy proponują 31-dniowy harmonogram ułatwiający zmianę nawyków żywieniowych, bo tylko ona pomoże uregulować wydatkowanie energii, poprawić nastawienie do życia i opóźnić proces starzenia. Oprócz praktycznych wskazówek, kiedy i co jeść, zalecają strategie na rozmaite zawirowania życiowe, wykorzystując do tego wiedzę o regułach, którymi rządzi się ludzki organizm. Radzą, czym się żywić, gdy dokucza stres, ogarnia smutek albo dopada złość wywołana głodem, co zjeść przed pierwszą randką, rozmową kwalifikacyjną czy podjęciem ważnej decyzji, a także jak się żywić, by zapobiegać nowotworom, cukrzycy i wielu innym chorobom i dolegliwościom.

Wystarczy zastosować kilka prostych zasad:

- dostarczać większość niezbędnych kalorii podczas śniadania bądź lunchu;
- nie jeść po zmroku, wyjątkiem mogą być surowe warzywa;
- pościć co najmniej 10-12 godzin na dobę;
- jeść codziennie posiłki tej samej wielkości i typu;
- nie ulegać stereotypom żywnościowym.
***
Dr Michael Roizen w Cleveland Clinic odpowiada za fizyczne i psychiczne samopoczucie pacjentów. Był założycielem i kierował Wellness Institute w latach 2007-2017. Jest specjalistą w zakresie chorób wewnętrznych i anestezjologii, a także autorem w sumie dziewięciu bestsellerowych książek, w tym czterech, które dotarły na sam szczyt listy „New York Timesa".

Wyróżniony nagrodą Emmy dr Michael Crupain jest szefem ekipy medycznej i producentem talk-show Dr Oz radzi. Wcześniej prowadził testy bezpieczeństwa żywności dla magazynu „Consumer Reports". Jest specjalistą w zakresie profilaktyki zdrowotnej. Odbył staż specjalistyczny i uzyskał dyplom w Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Ted Spiker jest autorem lub współautorem ponad 20 książek, w tym wielu bestsellerów z listy „New York Timesa". Był redaktorem artykułów publikowanych na łamach magazynu „Men's Health", sam napisał setki tekstów o zdrowiu i sprawności fizycznej. Obecnie jest profesorem dziennikarstwa w Uniwersytecie Stanu Floryda.

Książka już w krótce do wygrania w naszym konkursie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb na maślance

Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...

Odsłon: 31

30 min
3
Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 336

60 min
4
Ciasta Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia, któr...

Odsłon: 160

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0