Sezon na truskawki

Wyłoniliśmy laureatów II tygodnia konkursu!

Drugi tydzień konkursu za nami. Zobaczcie, jakie przepisy z makaronem Barilla w roli głównej zostały nagrodzone.

Przepis Pana Witolda S. z Katowic:


Potrzebne będą:

Makaron Barilla Spaghetti - paczka
Mięso mielone z indyka - 400 g
Passata pomidorowa - 300 ml
1 świeży pomidor
1 papryka czerwona
Bazylia
Oregano
Sól
Pieprz
Papryka słodka w proszku
Papryka ostra w proszku
Oliwa z oliwek
Przyprawa do mięsa mielonego


Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i dolewamy odrobinę oliwy z oliwek. Czekamy aż się zagotuje.

W międzyczasie kroimy pomidora i paprykę w małe paski (wyjmujemy szypułki) i podsmażamy na oliwie. W czasie podsmażania przygotowujemy sos. Do dużej misy wlewamy passatę, dodajemy przyprawy (ilość wedle uznania - warto sprawdzać po dodaniu każdej) - bazylię, oregano, paprykę słodką, sól, pieprz i paprykę ostrą. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Podsmażone warzywa (warunkiem jest uzyskanie miękkiej skórki papryki) dorzucamy do przygotowanej passaty. Całość mieszamy.

Na niewielkiej ilości oliwy smażymy mięso mielone, dodając sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego.

W czasie smażenia powinna się gotować woda na makaron. Wrzucamy spaghetti Barilla i czekamy, aż się ugotuje. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do usmażonego mięsa. Całość należy dokładnie wymieszać.

Ostatnim krokiem jest dolanie sosu. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut na ogniu. Gotowe danie warto udekorować np. pietruszką (swojsko) lub rukolą (włosko). Smacznego!

Zobacz zwycięski przepis Pani Julianny B. z Lublina, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Wędzone rybki przez mojego męża

Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...

Odsłon: 310

30 min
9

Przepis dnia

Desery Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to...

Odsłon: 1286

15 min
11
15 min
5
Dania główne Pierogi z ziemniakami

Nie daj się zwieść prostocie tej potrawy, ponieważ smak jest naprawdę złożony...

Odsłon: 1181

60 min
6
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Babcia robiła najlepszą szczawiową. W sezonie robię z niego pesto, dodaję do makaronu i sałatek

Szczaw to jedno z tych warzyw, które niezwykle kojarzą się z dzieciństwem. Szczawiowa była wtedy prawdziwym przysmakiem. Nadal to jedno z najlepszy...

7
Informacje Zielona moc wiosny. Groszek zielony na 6 sposobów

Wiosna to idealny czas, aby cieszyć się pełnią smaków i korzyści, jakie oferuje wiele warzyw. Zielony groszek jest jednym z nich. To niepozorne wa...

7