Rozstrzygnięcie konkursu: Zachwyć nas przepisem na piknikową przekąskę i wygraj słodkie nagrody!

Już wiemy, jakie przekąski szykujecie dla siebie i swoich bliskich na piknikowe wypady za miasto.

"Proponuję najlepsze drożdżowe bułeczki „maxi owoc"!
Są idealne na piknikową przekąskę.
Zawsze się sprawdzają i wszystkich zachwycają :)
Polecam z całego serca.
Pyszne i takie urocze!
Składniki
Ciasto
- 240 g mąki pszennej;
- 7 g suchych drożdży;
- 1/2 szklanki letniego mleka;
- 2 jajka;
- 60 g drobnego cukru;
- 50 g roztopionego masła;
- 16 g cukru wanilinowego.
Dodatkowo
- owoce: truskawki, maliny, borówki, czereśnie, porzeczki itd.;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 małe jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek.
Kruszonka
- 1 łyżka roztopionego masła;
- 1 łyżka cukru pudru;
- 2 krople ekstraktu waniliowego;
- 1 łyżka mąki.

Przygotowanie
Mąkę połącz z drożdżami, dodaj pozostałe składniki ciasta, a na końcu letnie roztopione masło. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż stanie się elastyczne (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Wyrobione ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw, aby ciasto podwoiło objętości, na około godzinę.
Owoce umyj i zostaw do osuszenia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwileczkę wyrób, następnie podziel na kilka równych części np. 10. Z każdego kawałka ciasta zrób kulkę, delikatnie ją spłaszcz, na środku układaj obtoczone w mące ziemniaczanej owoce, zlep brzegi ciasta i ponownie zrób kulkę.
Tak przygotowane bułeczki możesz piec na dużej blaszce na papierze lub w wysmarowanej masłem i oprószonej kaszką manną formie do muffinek. Bułeczki układaj łączeniem do dołu i ponownie zostaw na około pół godziny przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę. W małym rondelku roztop 1 łyżkę masła i zostaw do ostygnięcia. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Wyrabiaj do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodaj więcej mąki.
Wyrośnięte babeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp kruszonką.
Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C."

1 2 3 4 5
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z sałatą

Surówka z sałaty, ogórka, rzodkiewek, szczypiorku i koperku to idealne uzupeł...

Odsłon: 61

30 min
0
60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Reguluje poziom cholesterolu i pracę serca. Wolimy jako przyprawę, ale można z niej zrobić pyszny sok

Kurkuma może regulować poziom cholesterolu i wspierać pracę serca. Choć najczęściej używamy jej jako przyprawy, warto wiedzieć, że można z niej tak...

3
Informacje Młoda kapusta na 6 sposobów. Co dodać do młodej kapusty, by była smaczna?

Z czym kojarzy Wam się lato? Nam przede wszystkim z nowalijkami – rzodkiewką, szparagami, ale także… kapustą. Bo młoda kapusta to prawdziwy przysma...

22
Informacje Pistacje w kuchni. Nietypowe przepisy z wykorzystaniem tych orzechów

Pistacje to orzechy, które zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych i wszechstronnym zastosowaniem w przepis...

5
Informacje Tempeh – zamiennik mięsa. Czym różni się tempeh od tofu i jakie ma właściwości?

Tempeh to produkt uznawany za jeden z najbardziej wartościowych zamienników mięsa. Jako że powstaje on z soi, często mylony jest z tofu. Czym różni...

9