Zupa wiśniowa z polentą

Choć nazwa może brzmieć zagadkowo, danie jest proste w przygotowaniu i sycące, a składniki z pewnością masz już w swojej kuchni. Wiśniowa zupa podawana na zimno w letnie dni to nie tylko ciekawa alternatywa dla klasycznych propozycji obiadowych, ale również bardzo kusząca nowość dla wszystkich małych odkrywców ciekawych smaków.

Fot. materiały prasowe

Składniki (4 porcje) :

· 1 kg wiśni

· 1 litr wody Mama i ja

· 250 ml śmietany do zupy

· 3 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu (lub ilość według uznania)

· 1 łyżeczka cynamonu

· 1/2 łyżeczki soli

· 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo na polentę

· 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

· 1,5 szklanki wody Mama i Ja

· szczypta soli

Wykonanie :

1. Wiśnie wydryluj, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut.

2. Dopraw solą, słodzikiem, cynamonem i zagotuj, a potem zmiksuj, aby rozdrobnić owoce.

3. Dodaj śmietanę, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

4. Przelej wodę do garnka z grubym, nieprzywierającym dnem, a następnie zagotuj.

5. Dodaj sól oraz mąkę, cały czas energicznie mieszając.

6. Gotuj 3-4 minuty, stale mieszając (np. trzepaczką).

7. Niewielką foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gorącą polentę. Odstaw do przestudzenia.

8. Chłodną polentę wyjmij z formy, pokrój w kostkę.

9. Zimną zupę podawaj z kostkami polenty.

 

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 26

15 min
4
Desery Cannoli

Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i cia...

Odsłon: 1455

60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3