Zdrowe i pyszne wypieki, czyli ciasta z cukinią

Dodatek warzyw do słodkich wypieków może wydawać się zaskakujący, ale to naprawdę dobry pomysł. Desery nie tylko stają się zdrowsze i bardziej dietetyczne, ale też bardziej wilgotne oraz kremowe. Odkryj i wypróbuj pyszne przepisy na ciasta z cukinią.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cukinia - charakterystyka

Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych - Włosi ochrzcili je nawet wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? To nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.

W Polsce dostaniemy cukinie średnie, duże oraz wspomniane wyżej kabaczki. Znajdziemy je w kolorze ciemnozielonym, jasnozielonym, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas będzie to jednak to samo warzywo. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta, tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych cukinii musimy koniecznie zdjąć skórę i najlepiej wydrążyć gniazda nasienne. Z mniejszych - już niekoniecznie.

We Włoszech, czyli w kraju, gdzie o cukinii wiedzą wszystko, znajdziemy także cukinie w wersji mini, o grubości, mniej więcej, palca. Te jada się na surowo, w całości, jako przekąskę bądź w plasterkach, dodając do sałatek. 

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na przetwory z cukinii 

Cukinia - właściwości

Dlaczego warto sięgać po cukinię? Przede wszystkim jest to warzywo wyjątkowo lekkostrawne i niskokaloryczne - 100 g to jedynie 15 kcal. Obfituje w witaminy A, C, K, PP, B1 i beta-karoten. Zawiera magnez, żelazo i potas. Co ciekawe, jest to jedno z pierwszych warzyw, które podaje się niemowlakom.

Zawarte w cukinii mikroelementy dbają o układ nerwowy, wspomagają regenerację, działają stymulująco na odporność, ale też biorą udział w budowaniu kości, zębów, mięśni i całego układu krwionośnego. W połączeniu z obecnym w tym warzywie karotenem zapewniają też zdrowy i młody wygląd.

Przepisy na ciasto z cukinii

Nie każdy wie, że z cukinii można zrobić frytki, chipsy, spaghetti, zupę, sałatki oraz, co najbardziej zaskakujące ciasta! Nasi użytkownicy na tym ostatnim znają się jak mało kto. Sprawdźcie najlepsze przepisy na słodkości z dodatkiem tego wspaniałego warzywa:

1. Cytrynowe ciasto z cukinią

 Cytrynowe ciasto z cukinią Zobacz przepis

Cytrynowe ciasto z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Wuzetka z cukinii

 Wuzetka z cukinii Zobacz przepis

W-Z z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ciasto z cukinią - łatwe i pyszne

 Ciasto z cukinią - łatwe i pyszne Zobacz przepis

Ciasto z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Babka z cukinii

 Babka z cukinii Zobacz przepis

Babka z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Brownie z cukinii

 Brownie z cukinii Zobacz przepis

Brownie z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Czekoladowe ciasto dla cukrzyków z cukinią

 Czekoladowe ciasto dla cukrzyków z cukinią Zobacz przepis

Czekoladowe ciasto dla cukrzyków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Orzechowe ciasto z cukinią

 Orzechowe ciasto z cukinią Zobacz przepis

Orzechowe ciasto z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Klasyczne ciasto z cukinią

 Klasyczne ciasto z cukinią Zobacz przepis

Klasyczne ciasto z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto z cukinii i pestek słonecznika

 Ciasto z cukinii i pestek słonecznika Zobacz przepis

Ciasto z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Jaki poziom cholesterolu jest za wysoki? Tak odczytasz wyniki z krwi »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23871

60 min
52
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 420

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 238

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0