Sezon na truskawki

Zamierzasz zjeść tego grzyba? Nie możesz pic alkoholu przez 5 dni

W polskich lasach oprócz uwielbianych przez wszystkich borowików, prawdziwków, czy kań można znaleźć również grzyby, które wyróżnia nie tylko nietypowy kształt, ale i właściwości. Dziś przyjrzymy się bliżej czernidłakowi pospolitemu. Jest to grzyb jadalny, który jednak w połączeniu z alkoholem może być bardzo niebezpieczny. Sprawdź, jak wygląda czernidłak pospolity i gdzie najczęściej można go spotkać.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ciepła jesień sprawia, że tegoroczny sezon na grzyby znacznie się przedłuża. Podczas grzybobrania można spotkać wiele ciekawych okazów. Czernidłak pospolity, z pewnością do nich należy. Czy wiesz jednak, jak rozpoznać czernidłaka pospolitego w lesie? Jakie właściwości ma ten grzyb i czy jest bezpieczny dla zdrowia? Sprawdź, gdzie znaleźć czernidłaka pospolitego.

Sprawdź także: Kultowy składnik kuchni azjatyckiej. W Polsce grzybiarze nazywają go "uchem Judasza"

Gdzie znaleźć czernidłaka pospolitego?

Czernidłak pospolity to grzyb, którego bez trudu można znaleźć w polskich lasach, rośnie również na łąkach, polach, nieużytkach oraz w parkach. Co ciekawe, dobrze czuje się także w przydomowych ogrodach. Grzyb ten lubi także towarzystwo ściętych pni, występuje od wiosny, aż do jesieni, najwięcej osobników można spotkać w okresie od września do listopada. 

Jak wygląda czernidłak pospolity?

Ten niepozorny grzyb pochodzi z rodziny pieczarkowatych. Najczęściej grzyby te rosną w dużych zbiorowiskach nawet po kilkadziesiąt egzemplarzy. Dorasta do wysokości 15 cm, jego kapelusz ma cylindryczny kształt w beżowo-szarym kolorze. Można dostrzec na nim drobne łuski. Im starsze osobniki, tym mają ciemniejszą barwę. Pod kapeluszem znajdują się blaszki – biało-różowe u młodych osobników, ciemnoszare lub czarne u starszych. Grzyb ten nie posiada pierścienia, jego trzon jest w kolorze białym lub jasnoszarym. Miąższ czernidłaka jest włóknisty, nie posiada konkretnego zapachu, ma delikatny smak.

Czernidłak pospolity a alkohol

Chociaż czernidłak pospolity jest grzybem jadalnym, absolutnie nie można łączyć go z alkoholem. Tyczy się to nie tylko momentu, w którym grzyb wyląduje na twoim talerzu, a następnie w brzuchu, ale i kilku dni po grzybowej uczucie. Ponieważ czernidłak pospolity w połączeniu z alkoholem staje się trujący. Wszystko za sprawą substancji zawartej w jego składzie – kopryny, która uniemożliwia rozłożenie alkoholu przez organizm. Dochodzi wówczas do zatrucia aldehydem octowym. Co ciekawe, alkohol wypity dwa dni przed spożyciem grzyba również może być niebezpieczny.

Czernidłak pospolity a czernidłak kołpakowaty

Kuzynem czernidłaka pospolitego jest czernidłak kołpakowaty. Grzyb, który wykazuje znacznie więcej wartości odżywczych, a co więcej można go bezpiecznie łączyć z alkoholem. Ma postrzępione blaszki, które wraz z dojrzewaniem grzyba czernieją. W składzie czernidłaka kołpakowatego znajdziesz mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: witamy z grupy B, witaminę C, a także substancje mineralne: magnez, potas, miedź, wapń i cynk.

Czernidłak kołpakowaty pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Co więcej, wpływa korzystnie na jakość snu, pomaga zwalczać bezsenność. Może być również stosowany w leczeniu hemoroidów. Jest także polecany osobom, które borykają się ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi.

Jak przyrządzić czernidłaka kołpakowatego?

Czernidłaka kołpakowatego można dusić, smażyć i gotować. Ma nieco słodki smak, dlatego wiele osób uważa. Warto przyrządzić go na przykład w panierce, a następnie usmażyć na maśle. 

Sprawdź, jakie przepisy na dania z grzybami przygotowali nasi użytkownicy.

1. Pierogi z grzybami

 Pierogi z grzybami Zobacz przepis

Pierogi z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Suszone grzyby

 Suszone grzyby Zobacz przepis

Suszone grzyby / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Grzyby marynowane

 Grzyby marynowane Zobacz przepis

Grzyby marynowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Żeberka z grzybami

 Żeberka z grzybami Zobacz przepis

Żeberka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tagiatelle z grzybami

 Tagiatelle z grzybami Zobacz przepis

Tagiatelle z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kartacze z grzybami

 Kartacze z grzybami Zobacz przepis

Kartacze z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Roladki z grzybami

 Roladki z grzybami Zobacz przepis

Roladki z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pęczak z grzybami

 Pęczak z grzybami Zobacz przepis

Pęczak z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Gołąbki z grzybami

 Gołąbki z grzybami Zobacz przepis

Gołąbki z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sroka z grzybami

 Sroka z grzybami Zobacz przepis

Sroka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Alkohol i grzyby: Nie łącz ich w kuchni »

Kulinarne hity z PRL-u - ile z nich pamiętasz? Sprawdź się w quizie »

Obowiązkowa czynność z maślakami. Tylko tak unikniesz problemów żołądkowych »

Takie zmiany na skórze u dorosłego to sygnał alarmowy. Szwankują hormony lub metabolizm »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...

Odsłon: 1225

60 min
5
Zupy Krem z brokułu

Dzisiaj krem z brokułu , małej marchewki , pietruszki i kawałka selera. Krem...

Odsłon: 43

30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3