Ewa_Gotuje

To dlatego mus z jabłek szybko pleśnieje. Nigdy tak nie rób!

Jesienią z chęcią przygotowujesz jabłkowe przetwory, czy wiesz jednak jak wekować mus z jabłek? To bardzo ważne, by robić to prawidłowo, nieodpowiednio przygotowane przetwory mogą się popsuć, a nawet być niebezpieczne dla zdrowia. Czy wiesz, dlaczego mus z jabłek szybko pleśnieje?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Domowe przetwory to świetny sposób, by umilić sobie jesienno-zimowe miesiące. Do jednych z ulubionych owoców, które wykorzystujemy do zrobienia musów, kompotów, czy dżemów, należą oczywiście jabłka. Czy wiesz jednak, jak wekować mus z jabłek, by przetwory były bezpieczne dla zdrowia i przetrwały całą zimę? Dlaczego czasem mus z jabłek szybko pleśnieje? Wystarczy przestrzegać kilku zasad, by cieszyć się pysznymi przetworami.

Sprawdź także: GIS apeluje! Robisz przetwory? Uważaj, bo te błędy prowadzą do poważnych zatruć

Jak zrobić bezpieczne przetwory z jabłek?

Do przygotowania pysznych przetworów będziesz potrzebować dojrzałych, niepopsutych owoców. Jeżeli zauważysz na jabłkach ślady pleśni, absolutnie należy je wyrzucić! Pleśń może być toksyczna oraz powodować zatrucia pokarmowe.

Przebrane jabłka należy dokładnie umyć, obrać oraz usunąć z nich gniazda nasienne. W tej postaci będą gotowe do przygotowywania różnego rodzaju musów, dżemów, jabłek na szarlotkę, czy soków. Pamiętaj także, by używać jedynie czystych i wyparzonych słoików. Zwróć również uwagę na pokrywki, muszą być czyste oraz szczelnie zamykać słoiki. Gotowe przetwory na zimę należy poddać również procesowi pasteryzacji.

Jak wekować mus z jabłek?

Jednym z ulubionych przetworów, które zaprawiamy do słoików, jest mus z jabłek. Doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska, np. dla dzieci, można wykorzystać go również do jesiennych deserów, w szczególności do szarlotki. Taki mus warto mieć pod ręką, kiedy przychodzą goście, a ty nie masz zbyt wiele czasu na pieczenie. Wówczas wystarczy zrobić kruche ciasto, wyciągnąć z domowej piwniczki lub spiżarni słoik z pysznymi jabłkami i gotowe, ciasto robi się praktycznie samo!

Aby mieć pewność, że mus z jabłek nam nie spleśnieje, należy go odpowiednio przygotować i przechowywać. Czy wiesz, jak wekować mus z jabłek? Po zrobieniu musu przelej go do czystych słoiczków, szczelnie je zamknij, a następnie poddaj je zabiegowi pasteryzacji. Dobrym wyborem będą słoiki z wieczkami twist-off. Włóż słoiki do garnka, wlej wodę – do dwóch trzecich wysokości słoiczków, a następnie gotuj przez minimum 20 minut. Aby mieć pewność, że mus jest odpowiednio przygotowany, sprawdź, czy przykrywka zassała się do środka. Na koniec jabłkowy mus warto opisać – datą oraz informacją co znajduje się w środku, a następnie umieścić w suchym i chłodnym miejscu.

Mus z jabłek do słoików na zimę – przepis

Lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu? Jeśli tak, koniecznie przygotuj mus z jabłek do słoików na zimę. Będziesz potrzebować: dwóch kilogramów jabłek, 350 g cukru, opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego, dwie łyżeczki cynamonu, szczyptę kardamonu, trzy łyżki startej skórki z pomarańczy, pięć goździków oraz odrobinę wody.

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze części. Owoce włóż do garnka, dodaj trochę wody – mniej niż pół szklanki, a następnie gotuj pod przykryciem, aż zmiękną. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, cynamon, goździki i skórkę z pomarańczy, gotuj przez kilka minut. Wyjmij goździki. Gotowy mus przelej do czystych słoiczków, jeśli chcesz pozostawić go na zimę, konieczna będzie pasteryzacja.

Sprawdź, jakie przepisy z jabłkami w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.

1. Mus jabłkowy

 Mus jabłkowy Zobacz przepis

Mus jabłkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Konfitura z jabłek

 Konfitura z jabłek Zobacz przepis

Konfitura z jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kompot z jabłek

 Kompot z jabłek Zobacz przepis

Kompot z jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Mus z jabłek

 Mus z jabłek Zobacz przepis

Mus z jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Marmolada z jabłek

 Marmolada z jabłek Zobacz przepis

Marmolada z jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Konfitura z jabłek na zimę

 Konfitura z jabłek na zimę Zobacz przepis

Konfitura z jabłek na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dżem z jabłek i malin

 Dżem z jabłek i malin Zobacz przepis

Dżem z jabłek i malin / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Dżem z dyni i jabłek

 Dżem z dyni i jabłek Zobacz przepis

Dżem z dyni i jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Konfitura z pigwy i jabłek

 Konfitura z pigwy i jabłek Zobacz przepis

Konfitura z pigwy i jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kompot z jabłek i cytrusów

 Kompot z jabłek i cytrusów Zobacz przepis

Kompot z jabłek i cytrusów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

To ziele zastąpi kostkę rosołową. Usuwa złogi toksyn z jelit »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13