Sezon na truskawki

Ta przyprawa przyspiesza trawienie i ułatwia odchudzanie

Kozieradka - bo o niej mowa - to niedoceniana przyprawa, która dopiero zdobywa popularność w naszym kraju. Oto kilka powodów, dla których powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej.

Fot. 123RF/Picsel

Kozieradka zwana jest również koniczyną grecką, greckim sianem lub bożą trawką. W naturalnym lecznictwie używana jest od wieków, a najczęściej stosuje się ją w tradycyjnej medycynie chińskiej i hinduskiej. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym przyprawa ta znalazła z zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w lecznictwie oraz kosmetyce. Dlaczego powinniśmy wprowadzić kozieradkę do naszej diety?

W jaki sposób kozieradka wpływa na zdrowie?

Kozieradka ma nieoceniony wpływ na cały układ pokarmowy. Usprawnia i przyśpiesza trawienie, a także przeciwdziała zaparciom. Dzieje się tak, ponieważ nasiona pobudzają produkcję soków trawiennych, a zarazem zawierają w sobie duże ilości błonnika, odpowiadającego za prawidłową pracę jelit. Substancja ta jest niemal niezbędna w naszej diecie, jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów bez większego wysiłku.

Dzięki zawartym w kozieradce substancjom, roślina ta opóźnia opróżnianie żołądka i redukuje wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku. Jest to niezwykle cenna informacja nie tylko dla osób odchudzających się, ale także dla cukrzyków.

Nasiona tej kozieradki przyczyniają się także do obniżenia poziomu złego cholesterolu, zwanego LDL. Wszystko to za sprawą saponin steroidowych, które odpowiedzialne są za jego metabolizm i przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych. Dodatkowo, saponiny wydłużają okres wchłaniania się związków tłuszczowych, co przekłada się na zahamowanie rozwoju miażdżycy i związanych z nią chorób serca.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Kozieradka wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Udowodniono naukowo, że wyciągi z kozieradki działają jak antybiotyk. Roślina ta zwalcza takie bakterie jak chociażby gronkowiec złocisty, E. coli, pałeczka zapalenia płuc, dwoinka rzeżączki czy nawet salmonella. Z kolei wodne ekstrakty z korzeni i pędów kozieradki, działają przeciwgrzybiczo, zwalczając drobnoustroje chorobotwórcze.

Jak wykorzystać kozieradkę w kuchni?

Ta aromatyczna przyprawa ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Szczególnie często bywa wykorzystywana do przygotowania dań kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, abyśmy z jej pomocą podkreślili smak rodzimych potraw. Jej głęboki, orzechowy aromat sprawi, że nabiorą one zupełnie nowego wymiaru.

Kozieradką możecie doprawiać zupy, sałatki oraz sosy. Będzie też idealnym dodatkiem do pieczonych i smażonych mięs oraz drobnych przekąsek. W jak jeszcze sposób można włączyć kozieradkę do codziennego jadłospisu? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, którzy bardzo często doprawiają nią swoje dania. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Aromatyczny chlebek

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Zupa chłopska

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Zupa cebulowa po persku

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Wegetariański gulasz z boczniaków

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Domowy ser z kozieradką

Fot. drNowak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Jajka zapiekane w warzywach

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Gruziński sos

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Curry z czerwoną fasolą i szpinakiem

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Przyprawa tandoori

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 12

30 min
0
15 min
5
60 min
89
Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 86

15 min
4
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 164

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3