Sezon na truskawki

Świąteczne smaki inspirowane naturą

Wigilijne i bożonarodzeniowe klasyczne potrawy nie mają sobie równych. Pełne aromatu grzybów, pomarańczy czy bakaliowej słodyczy są kwintesencją świątecznych smaków. Aby dodatkowo podkreślić ich charakter, warto zadbać o najlepsze dodatki.

Fot. materiały prasowe

Święta Bożego Narodzenia mają swój charakterystyczny smak i zapach, którego nie sposób pomylić. W niezwykłych aromatach cytrusów czy wybranych przypraw zaczarowane są najpiękniejsze gwiazdkowe wspomnienia. Dlatego podczas rodzinnych spotkań w świątecznym menu bez wątpienia powinny królować potrawy łączące typowe dla tego okresu składniki. Świąteczna rolada z bakaliami, polędwiczka wieprzowa z grzybami i śliwkami, pyszna pieczona kaczka w pomarańczach z batatami czy też pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy sprawdzą się idealnie podczas uroczystego, bożonarodzeniowego obiadu. W końcu magia przy stole zaczyna się od jedzenia.

Podkreśl smak potraw

Przygotowanie doskonałych, świątecznych potraw nie musi być skomplikowane ani czasochłonne. Aby zachwycić najbliższych i oczarować ich kubki smakowe najważniejsze są dwa składniki - serce oraz odpowiednie dodatki, które pozwolą wznieść się na kulinarne wyżyny. Właściwie dobrana kompozycja ziół oraz przypraw podkreśli niezwykły aromat i smak wszystkich składników. Serwowane podczas świątecznego obiadu potrawy zyskają doskonały i intensywny smak dzięki wysokiej jakości przyprawom inspirowanym naturą - Vegeta Natur. To innowacyjne produkty, bez wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników, konserwantów i tłuszczów utwardzonych. Szeroka gama mieszanek przypraw, przyprawa w płynie, a także kostki bulionowe z linii Vegeta Natur sprawdzą się podczas przygotowywania wielu różnorodnych dań z gwiazdkowego menu, podkreślając ich niezwykły charakter.

Świąteczna rolada z bakaliami
Składniki:
• 1 kg schabu
• 100 g suszonych śliwek
• 100 g suszonych moreli
• 100 g orzechów włoskich
• pół kostki miękkiego masła
• 3 łyżki bułki tartej
• 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego Podravka
• 50 ml oliwy
• 3 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do mięs
Sposób przygotowania:
Śliwki i morele posiekać na mniejsze kawałki, a następnie wymieszać z pokruszonymi orzechami. Dodać masło, bułkę tartą i wymieszać. Schab naciąć wzdłuż, pośrodku długiego boku na wysokości 1/3, zachowując ok. 2 cm nierozciętego marginesu, rozłożyć jak książkę i naciąć w drugą stronę. Mięso rozbić tłuczkiem. W miseczce wymieszać oliwę, przyprawę Vegeta Natur do mięs i miód. Powstałą marynatą posmarować schab i odstawić go do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie na mięso nałożyć bakaliowy farsz i równomiernie rozprowadzić. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć ciasno folią aluminiową i przełożyć do brytfanki. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Polędwiczka wieprzowa z grzybami i śliwkami
Składniki:
• polędwiczka wieprzowa
• małe ziemniaki
• Vegeta Natur do duszonego mięsa i pieczeni
• Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
• masło
• tymianek
• rosół wołowy Vegeta Natur
• surowy boczek
• suszone grzyby
• korniszony
• suszone śliwki
• olej
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać wodą i namoczyć. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę. Korniszony, suszone śliwki i namoczone grzyby pokroić w plasterki. W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołu wołowego Vegeta Natur. Ziemniaki przełożyć do brytfanki i doprawić przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, następnie piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Polędwiczkę pokroić w plastry i doprawić przyprawą Vegeta Natur do duszonego mięsa i pieczeni. Na suchej patelni krótko podsmażyć pokrojony wcześniej boczek, dodać masło, a po jego rozpuszczeniu grzyby, śliwki i korniszony. Wymieszać. Dolać przygotowany bulion wołowy Vegeta Natur, gotować. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron. Polędwiczki przełożyć do sosu, dusić 10-15 minut. Udekorować gałązkami tymianku, serwować z pieczonymi ziemniakami.
Pieczona kaczka w pomarańczach z batatami
Składniki:
• 2 piersi z kaczki
• Vegeta Natur do pieczonej kaczki
• 2 jabłka
• łyżka masła
• 1 pomarańcza
• garść rodzynek
• miód wielokwiatowy Podravka
• 2 bataty
• Vegeta Natur do pieczonych warzyw
Sposób przygotowania:
Piersi kaczki naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa. Pierś obrócić i doprawić przyprawą Vegeta Natur do pieczonej kaczki. Obsmażyć na suchej patelni z obu stron. Jabłka pokroić w ósemki, pomarańcze w kostkę. Na tłuszczu powstałym z wytopienia kaczki podsmażyć kawałki jabłka i pomarańczy. Dodać rodzynki, masło i miód. Piersi kaczki ułożyć w brytfance, dodać owoce z patelni. Na tę samą patelnię dodać pokrojone w łódeczki bataty i posypać przyprawą Vegeta Natur do pieczonych warzyw, podsmażyć. Bataty dodać do brytfanki do pozostałych składników. Piec w 180 stopniach 6-8 minut.
Pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy
Składniki:
• Patroszona dorada
• Vegeta Natur do ryb i owoców morza
• Cytryna
• Rozmaryn
• Pomarańcza
• Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Środek ryby skropić delikatnie sokiem z cytryny, a następnie włożyć gałązkę rozmarynu. Z wierzchu oprószyć przyprawą Vegeta Natur do ryb i owoców morza. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie rybę ułożyć na folii aluminiowej, skropić oliwą, a na wierzchu ułożyć 2-3 plastry pomarańczy. Zawinąć szczelnie, umieścić na brytfance i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Serwować z cząstkami pieczonej pomarańczy lub cytryny oraz sałatą.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 66

30 min
0
15 min
5
60 min
89
Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 98

15 min
4
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 236

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

130
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3