Sezon na truskawki

Ryż z kalafiora. Jak zrobić i z czym podawać?

Czy wiedziałeś, że możesz zrobić ryż z kalafiora? Sprawdź więcej szczegółów na temat tej zdrowej i naprawdę pysznej potrawy. Mamy dla ciebie wiele wskazówek i oczywiście najlepsze przepisy na dania z ryżem z kalafiora.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Chcesz zrzucić nadprogramowe kilogramy jednocześnie bez głodzenia się i utraty smaku w potrawach? Spróbuj ryżu z kalafiora. To naprawdę świetny wynalazek dla osób, które się odchudzają i które chcą utrzymać prawidłową masę ciała. Ryż z kalafiora może spokojnie zastąpić zwykły czy brązowy ryż. To potrawa o wiele lżejsza, choć nie mniej smaczna i nie mniej sycąca. 100 g kalafiora to tylko 25 kalorii.  

Sprawdź także: Rabarbar - owoc czy warzywo? Odpowiedź nie jest oczywista

Kalafior - wartości odżywcze 

Lubisz kalafior? Wartości odżywcze tego warzywa są imponujące! W 100 g kalafiora znajduje się dwa gramy białka i niecałe pięć gramów węglowodanów. Nie brakuje tutaj także potasu, magnezu, wapnia, fosforu i kwasu askorbinowego, czyli witaminy C.

Porównajmy te wartości odżywcze z wartościami zwykłego, białego ryżu, który w 100 g ma aż 365 kalorii i siedem gramów białka i 80 g węglowodanów. Niemniej jednak zawiera połowę mniej potasu niż tyle samo kalafiora, nieznacznie więcej magnezu, podobną ilość wapnia i trochę więcej fosforu. W ryżu znajdziemy też śladowe ilości witaminy z grup E, K i B. Warto też pamiętać, że biały ryż to najmniej wartościowy ryż dostępny w sklepach. O wiele lepiej jest wybierać dziki ryż – nasiona traw wodnych albo po prostu ryż z kalafiora, któremu poświęcamy tę publikację. 

 

Zobacz: Potrawka z kalafiora

Jak zrobić ryż z kalafiora? 

Zastanawiasz się, jak zrobić ryż z kalafiora? Przygotowanie tego dodatku jest banalnie proste i zajmuje bardzo mało czasu. Potrzebne ci będą świeży kalafior i tarka. Możesz użyć także robota kuchennego albo przystawki wspierającej do tego typu urządzenia. Bardzo istotne jest to, aby wybrać w sklepie ładny kalafior. Ładny to znaczy, aby był koloru białego lub écru (chociaż w sklepach znajdziemy także bardzo ładne i zdrowe kalafiory różowe, żółte, pomarańczowe, fioletowe czy na przykład zielone stożkowate romanesco).

Liście kalafiora powinny być jasne i zielone. Sam kalafior najlepiej, aby był zwarty i twardy oraz jednolity w kolorze. Plamy i ciemne przebarwienia nie są tu mile widziane. Wybierając taki okaz warzywa, mamy pewność, że jest świeże i że ryż będzie przepyszny. Jeżeli macie w domu kalafior ze zwiędniętymi czy przymrożonymi liśćmi, to raczej zrezygnujcie z przygotowania ryżu. Takie warzywo spokojnie możecie za to zużyć na zupę. To o wiele lepsze rozwiązanie niż wyrzucenie jeszcze dobrego kalafiora do kosza. 

Na początek kalafior należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Wypłucz wszelkie zabrudzenia, w tym piasek. Może się zdarzyć, że w środku kalafiora znajdą się ślimaki. Jeżeli chcecie mieć pewność, że się ich pozbyliście, to namoczcie warzywo przynajmniej 10 minut w zimnej, mocno osolonej wodzie. Zamiast soli możecie też użyć cytryny.

Po umyciu i osuszeniu warzywa należy podzielić je na różyczki i zetrzeć ręcznie na grubych oczkach tarki albo zrobić to maszynowo. W większości kuchni Polaków znajduje się szereg różnego rodzaju robotów kuchennych, które w tym przypadku sprawdzą się na pewno doskonale. I to właściwie wszystko. Ryż jest gotowy.

Można go od razu zużyć na przykład do sałatki albo po prostu przechowywać go w szkle czy w słoiku w lodówce. Ważne, aby starty kalafior był szczelnie zamknięty. Tego typu przekąskę można również zamrażać. Najlepiej poporcjować wówczas kalafiorowy ryż na przykład do zamykanych woreczków strunowych z grubej folii. Tak przygotowany kalafior można przechowywać w zamrażalniku nawet sześć miesięcy.

Sprawdź także: Kalafior po hindusku - przepis ze Smaker.pl

Smażony ryż z kalafiora - przepis 

Ryż z kalafiora można także usmażyć. Wystarczy na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, oliwy z oliwek czy na przykład oleju ryżowego. Na to wrzucamy porcję ryżu z kalafiora i smażymy przez cztery-pięć minut. Bardzo ważne jest to, aby w trakcie smażenia cały czas mieszać. Całość musi się bowiem bardzo mocno zagrzać. Na koniec dodajemy sól, pieprz, mieszamy. I właściwie to wszystko. Mamy gotowy smażony ryż z kalafiora. Przepis jest banalnie prosty, prawda? 

Ryż z kalafiora – pozostałe wskazówki 

Ryż z kalafiora można włożyć także do mikrofalówki. Wystarczy umieścić go w głębokim talerzu, skropić odrobiną tłuszczu, przykryć pokrywką i podgrzewać na średniej mocy w mikrofalówce przez około trzy minuty. Na końcu dodajemy przyprawy i właściwie gotowe. Jeżeli chodzi o przyprawianie właśnie – do ryżu z kalafiora pasuje bardzo wiele dodatków. Można dodać do niego przeciśnięty przez praskę i przysmażony czosnek, oregano, bazylię, drobno posiekaną natkę pietruszki, papryczkę chili, sok z cytryny i wiele innych. Tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia.

 

Sprawdź także: Kalafior curry z ryżem i wędzonym łososiem - przepis ze Smaker.pl 

Z czym podawać ryż z kalafiora? 

Zastanawiasz się, z czym podawać ryż z kalafiora? Potraktuj go po prostu jak tradycyjny dodatek do obiadu. Możesz zatem podać go z mięsem, ale świetnie też pasuje do sałatek. Ryż z kalafiora sprawdzi się także w gołąbkach zamiast tradycyjnego ryżu. Wiele osób dodaje go także do curry czy gulaszu. Doskonale smakuje także z rybą.

Dania z ryżem z kalafiora 

Sprawdź interesujące przepisy na dania z ryżem z kalafiora. Zapraszamy! 

Smażony ryż z kalafiora z warzywami 

Składniki

  • 1 kalafior,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • połowa cebuli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • sól i pieprz.

Kalafiora podziel na różyczki i dokładnie umyj. Rozdrobnij go na ryż, warzywa pokrój w drobną kosteczkę lub posiekaj, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj warzywa. Smaż dwie, trzy minuty, a następnie wrzuć rozdrobniony kalafior i smaż kolejne kilka minut, cały czas mieszając. Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem i paprykami. Wymieszaj. Danie wyłóż na talerz i posyp natką pietruszki. 

Smażony ryż z warzywami i soczewicą 

Składniki

  • 1 kalafior,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki liści szpinaku,
  • 1 marchewka,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą i gotuj przez około siedem minut. Odsącz. Z kalafiora przygotuj ryż. Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce, paprykę drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę. Wszystko duś kilka minut, a następnie dodaj ugotowaną soczewicę i ryż z kalafiora. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj liście szpinaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe. 

Ryż z kalafiora z mięsem 

Składniki

  • 1 kalafior,
  • 1 marchewka,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej,
  • 250 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej.

Cebulę drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce, z kalafiora zrób ryż. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż wszystkie warzywa. Smaż około siedmiu minut. Warzywa przesuń na bok patelni, w wolne miejsce wlej olej i wyłóż mięso z indyka i obsmaż. Wymieszaj mięso z kalafiorem. Dopraw przyprawami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podsmaż jeszcze kilka minut i gotowe. 

Zobacz także:

Ceny czereśni biją rekordy. Uprawa w domu jest tania i owocna »

Jak uprawiać ogórki na balkonie? »

Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
60 min
89
Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 66

15 min
4
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 121

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3