Biszkopt
4 jaja
szczypta soli
200 g drobnego cukru - może być cukier puder
2 łyżeczki kakao
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki zimnej wody
Krem
600 ml śmietany 36%
cukier puder do smaku
kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
3 łyżki gorącej wody
Dżem
½ kg czarnej lub czerwonej porzeczki (do wyboru)
½ opakowania cukru żelującego
3-4 łyżki cukru
Dekoracje
masa cukrowa w kolorach: czerwona, czarna, biała, niebieska, zielona, żółta
mazaki cukrowe spożywcze różne kolory
Poncz
50 ml soku z czarnej lub czerwonej porzeczki (w zależności od tego, który z owoców wybierzemy)
50 ml wody
Polewa
100 g gorzkiej czekolady
150 g śmietany 30%
½ szklanki mleka
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli). Podczas ubijania stopniowo dodawać żółtka i cukier. Do oddzielnej miseczki przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia i kakao. Połączyć składniki suche i mokre, dodając cztery łyżki zimnej wody. Biszkopt piec w 180°C przez 40-45 minut (sprawdzać ciasto patyczkiem). Po upieczeniu rzucić nim o blat.
Krem
Śmietanę ubić mikserem, dodać cukier puder do smaku oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Mieszać szybko do wystygnięcia. Dodać do pozostałej bitej śmietany, zmiksować na gładką masę i włożyć do lodówki.
Poncz
Wymieszać sok z wodą.
Dżem
Owoce oczyścić z szypułek, dodać do garnka. Wsypać pół opakowania cukru żelującego. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, następnie gotować trzy minuty. Dodać 3-4 łyżki cukru do smaku, tak by nie było ani za kwaśne, ani za słodkie. Gotować jeszcze siedem minut, ciągle mieszając.
Dekoracje
Z masy cukrowej ulepić auta, ozdobić mazakami.
Polewa
W kąpieli wodnej połączyć składniki - gorzką czekoladę, śmietanę 30% oraz pół szklanki mleka.
Montaż
Z chłodnego biszkoptu wyciąć sześć kółek. Nasączyć ponczem. Włożyć po jednym kółku do trzech pucharków. Dodać cienką warstwę dżemu, bitą śmietanę i drugą warstwę ciasta. Oblać polewą i włożyć do lodówki. Gdy polewa zastygnie, ozdobić wcześniej odłożoną bitą śmietaną oraz autami z masy cukrowej.