Przepisy na wielkanocne ciasta

Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty.

1. Babka wielkanocna

To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy babkę piaskową o smaku cytrynowym.

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • sok i starta skórka z jednej cytryny
  • cukier puder

Przygotowanie:

Najpierw oddziel żółtka od białek. Masło zmiksuj z solą. Kiedy powstanie puszysta masa, nadal miksując, dodawaj stopniowo cukier, potem pojedynczo żółtka.

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z ziemniaczaną i wsyp powoli do utartej masy. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Na końcu ubij białka na sztywno i dodaj do całości, delikatnie mieszając drewnianą łyżka. Przełóż ciasto do formy na babkę (wysmarowanej margaryną i posypanej mąką).

Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Ciasto pozostaw w formie aż do wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem.

Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!

Piekąc mazurek poczujesz zapach prawdziwych świąt. Większość gospodyń ma swoje ulubione mazurkowe smaki, ale nigdy nie zaszkodzi spróbować czegoś nowego. Polecamy prosty i szybki przepis na mazurek z bakaliami.

Składniki:

Ciasto:

 

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • jajko
  • łyżeczka cukru wanilinowego

 

Masa:

 

  • 3 szklanki bakalii (migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce itp.)
  • łyżka miodu
  • łyżka cukru
  • 3 jajka

 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie przełóż na blat i szybko zagnieć. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę. Nakłuj je widelcem i odstaw do lodówki.

W tym czasie przygotuj bakalie (namocz je i posiekaj). Jajka rozbij z miodem i cukrem, dodaj bakalie i wymieszaj. Na schłodzone ciasto wyłóż masę bakaliową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i piecz 25-30 minut.

 

Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!

Jeśli zazwyczaj na twoim wielkanocnym stole króluje tradycyjny sernik, tym razem możesz zaskoczyć gości deserem na zimno. Będą zachwyceni.

Składniki:

 

  • 2 jajka; 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki żelatyny
  • 40 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 0,5 kg mrożonych owoców jagodowych
  • 250 ml soku wiśniowego

 

Przygotowanie:
Najpierw oddziel żółtka od białek, białka ubij z cukrem. Pianę połącz z żółtkami, mieszając drewnianą łyżką, następnie dodaj przesianą mąką i proszek. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem, piecz 10-15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Kiedy ciasto jest w piekarniku, zagotuj sok. Rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny i odstaw do wystudzenia. Resztę żelatyny rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, zmiksuj z serkiem homogenizowanym. Kiedy ciasto wystygnie, masę wyłóż do tortownicy. Umyte owoce ułóż na wierzchu i zalej tężejącą galaretką wiśniową. Całość włóż do lodówki na kilka godzin.

 

Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!

Wykonanie tradycyjnego makowca jest dość czasochłonne, nie powinno go jednak zabraknąć na wielkanocnym stole. Zgodnie z tradycją zapewnia on bowiem obfitość i dostatek w domu.

Składniki:

Ciasto:

 

  • 0,5 kg mąki
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy

 

Masa:

 

  • 400 g maku
  • 100 g masła
  • 3 białka
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek miodu
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • skórka z pomarańczy - według uznania

 

Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Odczekaj około 15 minut. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj przesianą mąkę i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj dokładnie ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od miski, dolej roztopione i przestudzone masło, i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Gotowe ciasto przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie zalej mak wrzącym mlekiem i gotuj przez około 10 minut. Następnie zmiel go w maszynce do mięsa, najlepiej 3 razy. Do masy makowej dodaj roztopione masło, cukier, miód i bakalie, a następnie gotuj przez 10-15 minut. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do ostudzonego maku, delikatnie mieszając całość.

Ciasto i masę makową podziel na dwie części. Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy i nadaj mu kształt prostokąta. Na jednym końcu ciasto powinno być nieco grubsze niż na drugim. Masę makową rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni, zostawiając około 2 cm przy brzegach. Zawijaj ciasto wzdłuż węższego boku, zaczynając od cieńszej strony. Makowce włóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na około 50 minut. Wierzch gotowego makowca można posmarować lukrem i posypać orzechami.

Weź udział w konkursie "Wielkanoc z Floriną". Sprawdź co możesz wygrać!

Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!

Eleganckie święta

 







Wielkanoc z Floriną w formacie pdf

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 57

15 min
5
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 320

15 min
16
15 min
11
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 251

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0