Sezon na truskawki

Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy bólach reumatycznych i kłopotach z jelitami. Jak zrobić ocet z kwiatów czarnego bzu?

Kwiaty czarnego bzu kryją w sobie wiele cennych właściwości. Można z nich przygotować prozdrowotny syrop lub ocet. Drugi ze specyfików pomoże przy przeziębieniu, ale też świetnie pobudzi krążenie czy uśmierzy ból stawów. Dowiedz się, kto powinien pić ocet z czarnego bzu i jak go prawidłowo przechowywać.

Ocet z kwiatów czarnego bzu - przepis zawiera tylko dwa składniki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kwiaty czarnego bzu najlepiej zbierać od maja do lipca. Warto w słoneczne dni, żeby mieć pewność, że w środku znajduje się pyłek, nadający słodki smak potrawom, które z nich przygotujesz. Jaki jest przepis na ocet z kwiatów czarnego bzu? Jak go przechowywać, aby nie stracił cennych właściwości? Przekonaj się, jak uniwersalny i zdrowy jest ten domowy specyfik na przeziębienie.

Sprawdź także: Stosuj przy przeziębieniu i grypie. Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu? 

Kwiaty czarnego bzu - właściwości

Niewiele osób wie, jak zdrowe są kwiaty czarnego bzu. Właściwości rośliny związane są przede wszystkim z układem immunologicznym i górnymi drogami oddechowymi. Kwiaty wzmacniają odporność, działają wykrztuśnie, rozrzedzając wydzielinę oraz katar. Świetnie rozgrzewają i przyspieszają krążenie. Wykazują także właściwości przeciwwirusowe, moczopędne, przeciwbólowe i oczyszczające. Dzięki zawartości witamin, minerałów, olejków eterycznych oraz antyoksydantów, kwiaty czarnego bzu chronią przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia się organizmu. Pomagają także przy stanach zapalnych, m.in. żołądka czy jelit.

Ocet z kwiatów czarnego bzu - przepis

Właściwości kwiatów czarnego bzu zachęciły cię do przygotowania prozdrowotnego octu, który pomoże profilaktycznie wzmocnić odporność lub zwalczyć infekcję? Przepis na ocet z kwiatów czarnego bzu nie jest trudny do przyrządzenia. Zdobądź niezbędne składniki i pamiętaj, że kwiaty należy zrywać w dniu, w którym chcesz zrobić ocet

Wystarczy połączyć baldachy kwiatowe z octem winnym i jabłkowym, a następnie pozostawić przygotowaną miksturę na kilka dni w ciemnym, ale ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu należy odcedzić ocet. Dokładny przepis na ocet z kwiatów czarnego bzu znajdziesz poniżej:

Ocet z kwiatów czarnego bzu

 Ocet z kwiatów czarnego bzu Zobacz przepis

Ocet z kwiatów czarnego bzu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kto powinien pić ocet z czarnego bzu?

W pierwszej kolejności ocet z kwiatów czarnego bzu wskazany jest dla wszystkich, którzy mają obniżoną odporność. Każdy może go więc profilaktycznie stosować w sezonie grypowym lub w momencie infekcji czy schorzeń dróg oddechowych. Jeśli męczy cię uporczywy katar, chrypka lub kaszel, rozgrzewające i wykrztuśne działanie octu powinno przynieść ulgę.

Domowy specyfik zalecany będzie też osobom ze stanami zapalnymi (chorującym na reumatyzm, stany zapalne żołądka lub skóry) - oczywiście ze względu na jego przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości. Warto pić go dwa razy dziennie - łyżeczkę octu rozpuść w szklance wody.

Jak przechowywać ocet z kwiatów czarnego bzu?

Przepis na domowy specyfik na przeziębienie skończył się na tym, że po kilku dniach należy odcedzić płyn od kwiatów. Jednak co zrobić z nim później? Jak przechowywać ocet z kwiatów czarnego bzu, żeby się nie zepsuł i wciąż miał swoje prozdrowotne właściwości?

Wystarczy, że przelejesz go do szklanych, ciemnych butelek z dobrym, przede wszystkim szczelnym zamknięciem. Muszą być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu.

Ocet z kwiatów czarnego bzu - zastosowanie w kuchni

Wiesz już, że roślinny specyfik możesz stosować jako wsparcie leków podczas infekcji dróg oddechowych. Przyda się też profilaktycznie, aby wzmacniać odporność. Choć możesz go zażywać po prostu po rozcieńczeniu w wodzie, to jest jeszcze jedno ciekawe jego zastosowanie w kuchni. Ocet z kwiatów czarnego bzu świetnie nada się jako dressing do sałatek. Jeśli planujesz więc takie zdrowe śniadanie lub kolację, po prostu polej sałatkę łyżeczką octu - wzmocni to jej smak, ale również uzupełni twój organizm w cenne składniki odżywcze.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, bonavita.pl

Zobacz także:

Makaron z truskawkami: Przepis na polski smak dzieciństwa »

Młoda kapusta w tej postaci smakuje obłędnie. Oto przepis z babcinego zeszytu »

Kilka kropel dziennie pomoże odtruć organizm i zbić cholesterol. Stosuj też na skórę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
60 min
89
Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 66

15 min
4
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 121

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3