Niedoceniany kuzyn karpia. Zdrowa i niskokaloryczna ryba powraca do łask

Regularne jedzenie ryb to dobry nawyk. Oczywiście, przy założeniu, że wybieramy te, które dostarczają organizmowi zdrowych tłuszczów, białka i cennych minerałów. Takim okazem jest leszcz. Co to za ryba i jakie ma właściwości? Dowiedz się, czytając artykuł.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

W ostatnich latach Polacy coraz chętniej sięgają po ryby. W 2020 roku statystyczny obywatel zjadał ich średnio 13,33 kg. To wciąż znacznie mniej niż europejscy rekordziści. Dla porównania, np. w Portugalii, rocznie spożywa się aż 57 kg ryb na osobę! Dlatego właśnie zachęcamy was do zainteresowania się pysznym, zdrowym i niskokalorycznym gatunkiem. Leszcz - co to za ryba i jakie ma właściwości? Przekonaj się, dlaczego warto się nią zajadać.

Sprawdź także: Ryba idealna na dietę. 100 g ma tylko 100 kalorii!

Leszcz - co to za ryba?

Leszcz a karp - myślisz, że mają ze sobą coś wspólnego? Oprócz tego, że wędkarze dobrze znają oba te gatunki i chętnie je łowią, to leszcz przypomina wyglądem karpia, dlatego nazywany jest jego niedocenianym kuzynem. Głównie ze względu na bożonarodzeniową tradycję, to karp cieszy się znacznie większą popularnością. Czas to zmienić, bo leszcz, który jest słodkowodną rybą z rodziny karpiowatych, cechuje się prozdrowotnymi właściwościami.

Ryba osiąga długość do 60 cm i waży od sześciu do siedmiu kg. Występuje w naturalnych lub hodowlanych zbiornikach wodnych. Leszcz ma jednolicie szare i postrzępione płetwy i jest śliski w dotyku. Żywi się trudno dostępnym pożywieniem (zazwyczaj z dna), dlatego posiada duży otwór gębowy. To niezwykle zdrowa ryba, o której warto pamiętać, planując jadłospis na cały tydzień.

Zobacz: Pieczony pstrąg na warzywach

Leszcz - wartości odżywcze

Ta zdrowa ryba dostarcza organizmowi dużo białka. W 100 g leszcza znajduje się aż 17 g białka. Nie różni się ono składem od tego zawartego w mięsie, a jest łatwiej przyswajalne. Leszcze są też bogatym źródłem witamin (m.in. A, E, D i tych z grupy B) oraz minerałów (takich jak: sód, wapń, żelazo, selen, magnez, potas czy fosfor).

Regularne spożywanie leszczy wpłynie korzystnie na zdrowie. Zawarte w nich mikroelementy wpływają na regulację ciśnienia krwi, przewodnictwo nerwowe czy prawidłowe kurczenie się mięśni. Zmniejszają też ryzyko choroby wieńcowej oraz rozwoju miażdżycy. Poprawiają kondycję skóry i włosów, mają działanie antynowotworowe i pomagają w prawidłowej pracy układu nerwowego.  

Leszcze to także skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Spożywanie zdrowych tłuszczów przekłada się na wzmocnienie odporności oraz zapobieganie takim chorobom jak otyłość czy cukrzyca typu II. Wykazują one też działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Co więcej, ryby te polecane są podczas diety odchudzającej. Mięso leszcza jest niskoenergetyczne, więc nawet jego duża porcja nie dostarczy wielu kalorii. 

Leszcz w kuchni - jak przyrządzić?

Jak smakuje leszcz? Jego mięso praktycznie rozpływa się w ustach. Z powodu delikatnej tkanki szybko się jednak psuje. Leszcza najlepiej jeść jak najwcześniej po złowieniu. Podczas pichcenia należy uważać na liczne ości, które dodatkowo są małe i często utrudniają przygotowanie pysznego dania. 

Leszcz w kuchni jest bardzo uniwersalny. Można go smażyć, gotować, piec, marynować w zalewie i doprawiać najróżniejszymi ziołami. Ze względu na kruchą konsystencję poleca się przyrządzenie go na parze. Nie martw się, jeśli ci się rozpadnie. Postaw wtedy na pyszne, rybne pulpety lub kotleciki. To świetna opcja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jakie przyprawy do leszcza?

Już wiesz, że mięso z leszcza jest zdrowe i bardzo delikatne. Jak je przyprawić, żeby nadać mu jeszcze więcej smaku? Najczęściej używanymi do leszcza ziołami i dodatkami są: 

  • skórka lub sok z cytryny,
  • lubczyk,
  • pieprz ziołowy,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • natka pietruszki,
  • majeranek,
  • czosnek,
  • koper.

Dodając te przyprawy do leszcza, masz pewność, że będzie smakował przepysznie. Jakie składniki będą jeszcze pasować do tej słodkowodnej ryby? Postaw na warzywa! Świetnie sprawdzą się cebule, marchewki, papryki i pory.

Leszcz - najlepsze przepisy

Jeśli zastanawiasz się, jak smakuje leszcz albo czy jest lepszy od karpia, po prostu skuś się na przygotowanie tej ryby. Poniżej znajdziesz wiele przepisów na leszcza, które wypróbowali nasi użytkownicy. Możesz go usmażyć, zamarynować albo zapiec - wybór należy do ciebie. Smacznego!

1. Pieczony leszcz w majeranku

 Pieczony leszcz w majeranku Zobacz przepis

Leszcz pieczony w ziołach - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kotlety mielone z leszcza

 Kotlety mielone z leszcza Zobacz przepis

Co zrobić z leszcza? Najlepsze przepisy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Leszcz z warzywami

 Leszcz z warzywami Zobacz przepis

Leszcz z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Smażony leszcz w galaretce octowej w słoiku

 Smażony leszcz w galaretce octowej w słoiku Zobacz przepis

Jak smażyć leszcza? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej

 Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej Zobacz przepis

Leszcz w zalewie - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlet mielony z leszcza, ziemniaki i surówka

 Kotlet mielony z leszcza, ziemniaki i surówka Zobacz przepis

Kotlet mielony z leszcza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Kaszanka na grilla - jak przygotować? »

Domowe lody bananowe - jak zrobić? »

Syrop z młodych pędów sosny - z myślą o jesienno-zimowych infekcjach »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
wszystkie
10

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5