Sezon na truskawki

Nie tylko serce podziękuje ci za wprowadzenie go do diety. Dlaczego warto jeść koperek?

Koperek to składnik, który gości niemal w każdej kuchni. Trudno się temu dziwić - nie dość, że idealnie podkreśla smak potraw, to jeszcze zawiera szereg substancji odżywczych. Dowiedz się, dlaczego warto jeść koperek i jaki koperek jest zdrowszy - surowy czy przetworzony.

Jaki koperek jest zdrowszy - surowy czy przetworzony? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Koperek to produkt, któremu nie poświęca się zbyt wiele uwagi - przez większość uważany jest za zwykły dodatek do dań, który nie kryje w sobie nic szczególnego. Okazuje się jednak, że uchodzi on za prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, które wspomagają ważne procesy zachodzące w organizmie. Czym jest i z czego dokładnie słynie koperek? Charakterystykę, właściwości oraz przepisy z jego zastosowaniem znajdziesz poniżej.

Sprawdź także: Anna Kalata wraca na salony. Niemal nie do poznania, schudła 40 kg

Koperek - charakterystyka

Koperek - a właściwie koper ogrodowy - to roślina z rodziny selerowatych, wywodząca się z rejonów Morza Śródziemnego. Jej charakterystycznym elementem są proste i rozgałęzione łodygi, pokryte delikatnymi, pierzastymi liśćmi. Zazwyczaj kwitnie od lipca do września i osiąga wysokość 90-120 cm. Można rozpoznać ją nie tylko po specyficznym wyglądzie, ale również intensywnym zapachu.  

Uprawa kopru ogrodowego jest niezwykle prosta - wysiewa się go wiosną i można dosiewać go aż do jesieni, żeby mieć stały dostęp do świeżego zioła. Najlepiej rośnie w lekko wilgotnej glebie, w ciepłym i osłoniętym od wiatru miejscu. Jego liście nadają się do spożycia mniej więcej po trzech-czterech tygodniach od wysiewu.  

Koperek - właściwości 

Jakie działanie na organizm wykazuje koperek? Właściwości tego składnika są tak liczne, że trudno wymienić je wszystkie. Przede wszystkim warto wspomnieć o jego korzystnym wpływie na układ trawienny - zawarte w nim olejki eteryczne pobudzają perystaltykę jelit i skutecznie łagodzą objawy zgagi i niestrawności.  

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że koperek przynosi ulgę w bólu różnego pochodzenia. Ponadto niweluje stany zapalne, a także hamuje namnażanie się wolnych rodników i chroni przed skutkami stresu oksydacyjnego. Co więcej, zwalcza bakterie i poprawia profil lipidowy, obniżając poziom „złego” cholesterolu we krwi.  

Koperek to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Można znaleźć w nim takie związki jak witaminy z grupy B, witaminy D, K, A, C i E oraz wapń, magnez, potas i żelazo. Jego dodatkowym atutem jest niska kaloryczność - 100 g tego produktu to zaledwie 43 kalorie. W jakiej formie najlepiej go spożywać - świeżej czy suszonej? 

Jaki koperek jest zdrowszy - surowy czy przetworzony?

W większości warzywniaków i na ulicznych straganach można natknąć się głównie na świeży koperek. Niektóre sklepy oferują go również w wersji nieco bardziej przetworzonej - suszonej lub liofilizowanej. Wbrew pozorom procesy te nie wpływają znacznie na zawartość substancji odżywczych, więc obydwa zioła wykazują podobne prozdrowotne działanie. Warto jednak pamiętać, że różnią się między sobą smakiem - te suszone/liofilizowane są bardziej intensywne, więc należy używać ich w mniejszych ilościach.

Potrawy z koperkiem - przepisy

Planujesz przyrządzić różnorodne potrawy z koperkiem? Przepisy na dania z jego dodatkiem są bardzo liczne, więc z pewnością nie zabraknie ci pomysłów. Ryby, mięsa, sałatki, zupy oraz sosy - wybierz najlepszą opcję dla siebie i wprowadź nieco świeżości do swojego jadłospisu.

Zupa koperkowa

Masz ochotę na lekki i pożywny posiłek? Zatem postaw na smaczną i aromatyczną zupę koperkową. Poza kluczowym komponentem do jej przygotowania potrzebujesz masła, marchewki, ziemniaków, cebuli, bulionu drobiowego lub warzywnego, śmietany, mielonej papryki oraz kurkumy.  

Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na maśle. Następnie dodaj cienkie kawałki marchewki i kontynuuj obróbkę termiczną przez ok. trzy minuty. Po upływie tego czasu dorzuć ziemniaki wraz z kurkumą i mieloną papryką – smaż całość przez kolejne trzy minuty.  

Wlej na patelnię bulion i zagotuj - duś jej zawartość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Niedługo przed zdjęciem jej z palnika dosyp posiekany koperek. Odstaw zupę na bok i dopraw ją śmietaną. Gotowe danie możesz podawać ze świeżym pieczywem.  

Zupa koperkowa - przepis babci

 Zupa koperkowa - przepis babci Zobacz przepis

Zupa koperkowa jak u babci / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Łosoś zapiekany z koperkiem

Pieczony łosoś to absolutny klasyk, jeśli chodzi o potrawy z koperkiem. Przepisy na ten przysmak są bardzo różne - jeśli jesteś fanem prostoty i klasyki, uwzględnij w swojej recepturze tylko podstawowe składniki, tj. filety z łososia, por, pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, masło, cytrynę oraz koperek.  

Opłucz i osusz filety z łososia, usuń z nich skórę i podziel na mniejsze porcje - każdą z nich oprósz solą i pieprzem i natrzyj oliwą oraz sokiem z cytryny. Odłóż rybę na co najmniej godzinę, żeby dobrze się zamarynowała.  

Przekrój pora wzdłuż, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz i pokrój. Ułóż jego kawałki na dnie blachy lub naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Umieść na nich filety z łososia wraz z wiórkami masła i posiekanym koperkiem. Na koniec dorzuć pomidorki koktajlowe oraz plasterki cytryny. Piecz całość przez ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni.  

Szybki łosoś z koperkiem i masłem

 Szybki łosoś z koperkiem i masłem Zobacz przepis

Łosoś z koperkiem i masłem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sos koperkowy

Sos koperkowy to niezwykle uniwersalny przysmak, który doskonale pasuje do ryb, mięs oraz warzyw. Aby go wyczarować, zaopatrz się w mąkę, śmietanę kremówkę, kurkumę, masło, cytrynę, granulowany czosnek, biały i czarny pieprz, bulion oraz świeży koperek.  

Podgrzej bulion wraz z kurkumą i dodaj do niego śmietanę z mąką. Dopraw zawartość garnka solą, pieprzem oraz czosnkiem i kontynuuj obróbkę termiczną przez minutę. Na koniec dołóż masło, sok z cytryny oraz posiekany koperek i gotuj danie jeszcze przez chwilę.  

Sos koperkowy

 Sos koperkowy Zobacz przepis

Sos koperkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka warzywna z koperkiem  

Szukasz pomysłu na kolorowe i pożywne potrawy z koperkiem? Przepis na sałatkę to idealna opcja dla ciebie. Możesz przygotować ją ze swoich ulubionych składników - poza głównym komponentem świetnie sprawdzi się tutaj rzodkiewka, świeży ogórek, kukurydza, groszek oraz słodki akcent w postaci ananasa. Jeśli chcesz, żeby była bardziej sycąca, możesz uwzględnić w swojej recepturze biały ryż lub drobny makaron. Jeśli chodzi o dip, wystarczy wymieszać wszystkie produkty z jogurtem naturalnym i majonezem, a następnie doprawić je solą i pieprzem.  

Sałatka kalafiorowa z koperkiem

 Sałatka kalafiorowa z koperkiem Zobacz przepis

Sałatka z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka z krewetkami i koperkiem 

Sałatka z krewetkami to doskonały pomysł na przekąskę dla fanów owoców morza, ale nie tylko. W jej skład wchodzi zaledwie kilka elementów, tj. świeży koperek, krewetki, majonez oraz sól i pieprz. Pierwszym krokiem jest oczywiście rozmrożenie krewetek. Po ich osuszeniu wymieszaj je z majonezem i posiekanym koperkiem. Dopraw całość wedle uznania. Sałatka w tym wydaniu znakomicie smakuje z pieczywem tostowym. Palce lizać.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i koperkiem

 Sałatka makaronowa z tuńczykiem i koperkiem Zobacz przepis

Sałatka z tuńczykiem i koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka krabowa z koperkiem

 Sałatka krabowa z koperkiem Zobacz przepis

Sałatka krabowa z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zmieszaj z wodą i wlej do czajnika. Gruba warstwa kamienia rozpuści się w mig »

Wiadomo, dlaczego osobom otyłym trudniej schudnąć. Wyniki badań są jasne »

Mają więcej kwasów omega-3 niż łosoś norweski. Przed zjedzeniem - rozgnieć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 69

30 min
0
15 min
5
60 min
89
Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 98

15 min
4
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 238

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

131
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3