Sezon na truskawki

Najtańsza multiwitamina na odporność i wzmocnienie. Główny składnik to buraki

Buraki to źródło witamin i minerałów, które szybko wzmacniają przy spadku energii. Przygotuj domową multiwitaminę - przepis jest prosty, a efekt bardzo satysfakcjonujący. Wystarczy połączyć ze sobą dużą porcję warzyw i przypraw, aby otrzymać napój na piękną cerę i lepszą odporność.

Domowa multiwitamina - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przepis na domową multiwitaminę to świetna receptura, którą warto wdrożyć do codziennej diety. Anna Futrzyńska - dietetyczka prowadząca kanał @dietetyk_na_obcasach na Instagramie, podzieliła się naturalnym sposobem na piękną cerę oraz wzmocnienie odporności. Dowiedz się, dlaczego warto pić zakwas z buraków - w tym przypadku jest on wzbogacony o wiele prozdrowotnych składników. 

Sprawdź także: Zdrowy i spalający tłuszcz koktajl z octem jabłkowym i grejpfrutem

Domowa multiwitamina - przepis

Każdy wie, że zbilansowana dieta zawiera w sobie dużo warzyw, bo dostarczają one organizmowi cenne witaminy i uzupełniają braki w minerałach. Szczególnie jesienią i zimą, w sezonie grypowym, jest to ważne, aby wzmocnić odporność. To jednak nie wszystkie powody, dla których warto pić zakwas z buraków. Odkryj domową multiwitaminę - przepis praktycznie opiera się na wrzuceniu składników do słoika i oczekiwaniu. Oto niezbędne produkty spożywcze:

Składniki

  • ok. 3 kg buraków,
  • 2 marchewki,
  • jabłko,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • pół małego selera korzeniowego,
  • czosnek,
  • małe opakowanie czarnego pieprzu ziarnistego,
  • ok. 8 liści laurowych,
  • ok. 15 ziaren ziela angielskiego,
  • woda,
  • sól (w proporcji łyżka na litr wody),
  • patyczki do szaszłyków.

Jak zrobić domową multiwitaminę? Przepis rozpocznij od dokładnego wyparzenia słoika. Aby prozdrowotny zakwas warzywny się udał, naczynie musi być sterylnie czyste. Wszystkie warzywa dokładnie umyj, osusz, obierz, a następnie pokrój w średniej grubości plastry. Naprzemiennie układaj składniki w słoiku, nie dopychając na siłę. Pamiętaj, aby przyprawy dokładać mniej więcej do ok. 3/4 wysokości słoika. Następnie patyczki do szaszłyków przytnij na odpowiednią długość - taką, aby ustawić je w poprzek słoika i zablokować ewentualne unoszenie się składników.

W osobnym garnku zmieszaj wodę z solą, w odpowiedniej proporcji (łyżka soli na litr wody). Ostrożnie zalej składniki w słoju - wszystkie muszą być przykryte płynem (w przeciwnym razie mogą zacząć pleśnieć). Szklane naczynie przykryj talerzykiem, a następnie ręcznikiem kuchennym i obwiąż gumką recepturką lub tasiemką. Codziennie, drewnianą łyżką, ściągaj pojawiającą się pianę. Jeśli któreś z warzyw wypłynęło na powierzchnię, wepchnij je z powrotem pod zalewę.

Jak pić domową multiwitaminę, aby czerpać z niej jak najwięcej cennych dla zdrowia właściwości? Dietetyczka wyjaśnia, po ilu dniach można spożywać zakwas i jak wdrożyć go bezpiecznie do codziennego jadłospisu.

U mnie zazwyczaj to 7-10 dni. Najlepiej zacząć od ok. 5 łyżek i stopniowo (dojść) do 1/2 szklanki - tłumaczy Anna Futrzyńska.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Domowy zakwas z buraków, w tym jeszcze bardziej warzywnym wydaniu, szczególnie mocno wpłynie na układ odpornościowy. Jego regularne spożywanie ochroni przed częstymi infekcjami lub wspomoże organizm w szybszym zwalczaniu toczącego się już przeziębienia. Co więcej, napój to źródło bakterii kwasu mlekowego, które korzystnie działają na mikroflorę jelitową. To z kolei przekłada się na lepszą perystaltykę jelit, brak zaparć czy wzdęć.

Domowa multiwitamina to prawdziwa bomba witaminowa, do tego bogata w silne przeciwutleniacze. To substancje o właściwościach antynowotworowych, opóźniające procesy starzenia, chroniące przed stresem oksydacyjnym i poprawiające wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Napój ma również działanie przeciwzapalne i detoksykacyjne oraz dodaje energii. Nie można zapomnieć też o wpływie napoju na układ krwionośny. Domowy zakwas buraczany dostarcza żelaza, które wspiera osoby chorujące na anemię oraz potas, regulujący ciśnienie tętnicze i zapewniający prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dlaczego jeszcze warto pić zakwas z buraków? Pozwala on uzupełnić niedobory kwasu foliowego, manganu i betalainy. 

To prawdziwa bomba witamin. Szukasz cudów na piękną cerę i wzmocnienie odporności? A tanie i naturalne rozwiązanie może okazać się najlepsze - komentuje dietetyczka Anna Futrzyńska, która zaprezentowała przepis.

Źródło: Smaker.pl, Instagram @dietetyk_na_obcasach

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
60 min
89
Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 66

15 min
4
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 121

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3