Ewa_Gotuje

Najsłynniejsze polskie zupy. Proste przepisy, które rozgrzeją cię w chłodny dzień

Domowa zupa to danie, które zawsze świetnie sprawdzi się na obiad. Polska może pochwalić się niejedną pyszną zupą, a każdy z nas z pewnością ma swoją ulubioną, która kojarzy się ze smakami z dzieciństwa. Rosół, ogórkowa, barszcz czerwony, a może krupnik? W poniższym artykule znajdziesz przepisy na najsłynniejsze polskie zupy.

Przepisy na najlepsze polskie zupy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie ma nic lepszego niż miska ciepłej, sycącej zupy po ciężkim dniu w szkole czy pracy. W poniższym artykule zebraliśmy przepisy na najbardziej lubiane polskie zupy, znajdziesz tu recepturę na wyrazisty barszcz czerwony, domową pomidorówkę jak u babci, złocisty rosół, a także jesienną zupę grzybową. Oto zestawienie najsłynniejszych polskich zup. 

Sprawdź także: Jesienne zupy na odchudzanie. Jesz zdrowo, nie głodujesz, a centymetrów w pasie coraz mniej

Przepis na rosół

W wielu domach żadna niedziela nie może obyć się bez tej aromatycznej zupy. Rosół najlepiej smakuje, kiedy przygotowywany jest na kilku rodzajach mięsa, nie może zabraknąć tu także jarzyn, marchewki, pietruszki, kawałka selera. Warto opalić również cebulę, doskonale podkreśli ona smak dania. Nie zapomnij o zieleninie, por, natka pietruszki lub koper nada twojej zupie niepowtarzalnego aromatu. Sekretem idealnego rosołu jest również długie gotowanie, zaleca się pozostawienie go na małym ogniu przez około cztery godziny. Najlepiej smakować będzie oczywiście z domowym makaronem, jednak takich rarytasów można spróbować jedynie u najlepszych gospodyń. 

1. Rosół

 Rosół Zobacz przepis

Rosół / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis na barszcz czerwony 

Barszcz czerwony to typowa wigilijna potrawa. Przygotuj bulion, buraki, a także czosnek oraz suszone grzyby, dzięki którym zupa nabierze wyrazistego aromatu. Jeśli chcesz, aby twój barszcz zachował piękny kolor, dodaj do niego nieco cytrynowego soku. Obowiązkowym punktem w przepisie będzie również spora dawka pieprzu. 

2. Barszcz czerwony postny na wigilię

 Barszcz czerwony postny na wigilię Zobacz przepis

Barszcz czerwony postny na wigilię / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis na zupę ogórkową

Zupa ogórkowa to jedno z najbardziej polskich dań. Z pewnością słyszałeś o tym, że zagranicznych turystów dziwi popularność kiszonek. Jednak zupa przygotowywana na bazie kiszonych ogórków, z dodatkiem ziemniaków, marchewki, kopru oraz śmietanki, podawana z kromką świeżego chleba z masłem to jedno z tych dań, które nigdy nie przestaną nam się nudzić. 

3. Zupa ogórkowa

 Zupa ogórkowa Zobacz przepis

Zupa ogórkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis na krupnik

Sycący, gęsty krupnik to idealna zupa, którą możesz przygotować na obiad w ciągu tygodnia, jeżeli zdarzyło ci się ugotować zbyt dużo rosołu. Przepis na krupnik możesz dowolnie modyfikować, dorzuć do niego mięso, czy suszone grzyby, warto poeksperymentować również z kaszami. Najczęściej używa się kaszy jęczmiennej, ale równie dobrze smakować będzie z pęczakiem. 

4. Krupnik

 Krupnik Zobacz przepis

Krupnik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis na zupę grzybową 

Z borowików, prawdziwków, kurek, a może podgrzybków? W polskich lasach napotkać można wiele rodzajów grzybów, które świetnie nadają się na zupę grzybową. Ważne jednak odpowiednio wcześnie wybrać się na grzybobranie, wówczas możesz ususzyć lub zamrozić zebrane okazy. Do zupy grzybowej najlepiej pasować będą ziemniaki, marchew, czosnek, cebulę i koper. Pysznie smakować będzie także z odrobiną śmietany. 

5. Zupa grzybowa z łazankami

 Zupa grzybowa z łazankami Zobacz przepis

Zupa grzybowa z łazankami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis na zupę pomidorową 

Ta zupa to niewątpliwie jedna z ulubionych zup w każdym dziecięcym menu. Domowa pomidorówka zawsze smakuje wspaniale, niezależnie od tego czy podamy ją z makaronem, czy ryżem. Oczywiście najlepiej zrobić ją z soczystych, letnich pomidorów, kiedy są dojrzałe i pełne smaku.  Dlatego w sezonie warto pokusić się o przygotowania własnych słoiczków z przecierem pomidorowym lub całymi pomidorami, które jesienią i zimą wystarczy dodać do rosołu z niedzieli, aby wyczarować to przepyszne danie. 

6. Zupa pomidorowa

 Zupa pomidorowa Zobacz przepis

Zupa pomidorowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przepis na żurek

Żurek często kojarzony jest z Wielkanocą, jednak w niektórych regionach Polski, na przykład na Śląsku przygotowuje się go również bez okazji. Podstawą dobrego żurku jest oczywiście żytni zakwas, nie może zabraknąć również dobrej jakości kiełbasy, boczku, dodatku leśnych grzybów oraz ziemniaków. Warto dodać również sporą ilość czosnku, który świetnie podbije jego smak. 

7. Żurek na wędzonce

 Żurek na wędzonce Zobacz przepis

Żurek na wędzonce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13