Sezon na truskawki

Kulinarni alchemicy

"Idealny klient nie przychodzi do El Bulli, po to żeby jeść, ale po to żeby doświadczyć czegoś niezwykłego". Tak o swojej restauracji mówi jeden z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie Ferran Adria.

Fot. 123RF/Picsel

Jego kulinarną ścieżkę, można opisać jednym zdaniem "od pucybuta do milionera". Swoją karierę rozpoczął w 1980 roku od zmywania naczyń w Hotelu Playfels, tam też pod okiem ówczesnego szefa kuchni nauczył się tajników tradycyjnej kuchni hiszpańskiej. W wieku 19 lat został powołany do wojska, gdzie oczywiście pełnił funkcję kucharza. Po odbytej służbie, mając zaledwie 22 lata, zasilił szeregi kucharzy w restauracji El Bulli. Po niespełna dwóch latach awansował na szefa kuchni tej niezwykłej restauracji.

Aby zjeść w restauracji El Bulli nie dość, że trzeba wybrać się na Costa Brava, to jeszcze należy pojawić się tam w okresie od kwietnia do października, gdyż tylko w tych miesiącach jest ona otwarta. Przez pozostały okres czasu Adrija wymyśla i doskonali receptury nowych dań. Jednak takie półroczne doskonalenie warsztatu kulinarnego jest opłacalne, ponieważ restauracja została wyróżniona aż trzy razy z rzędu trzema gwiazdkami Michelina.

Oprócz produkcji opon firma Michelin znana jest również jako wydawca znanego na całym świecie Czerownego Przewodnika dla Podróżnych, w którym szereg znanych, cenionych ale przede wszystkim wykwalifikowanych recenzentów udaję się w poszukiwaniu znakomitych restauracji. Wszystkie lokale oceniane są w skali od jednej do trzech gwiazdek. Każdego roku restauracje przystępują do konkursu od nowa, jedne mogą zyskać, a inne stracić gwiazdkę. Zatem walka jest zacięta, gdyż wyróżnienia Michelin mogą dostąpić tylko nieliczne restauracje.

Ferran Adria, nie tylko znany jest jako szef jednej z najlepszych restauracji na świecie, ale także jego nazwisko łączone jest z pojęciem "Kuchni molekularnej". Jest wynalazcą tzw. pianki, która tworzona jest tylko z naturalnych składników, wystarczy ubić mikserem pianę z soku z owoców z agarem lub lecytyną.

"Istota tkwi w gotowaniu"

Do jednych z najbardziej znanych eksperymentatorów 'nowego gotowania' należy także Heston Blumentahl. Jeszcze do niedawna fani niezwykłych doznań kulinarnych cierpliwie czekali na możliwość zjedzenia owsianki ze ślimaków w jednej z najbardziej znanych restauracji na świecie The Fat Duck; niestety szef kuchni, w lutym tego roku, zmuszony był zamknąć swoją restaurację. Obecnie możemy podziwiać jego kunszt kulinarny w sieci restauracji Little Chef.

Mistrz kuchni molekularnej jest przede wszystkim zwolennikiem gotowania w niskich temperaturach oraz techniki gotowania Sous-vide, czyli w próżni.

Akademia kuchni molekularnej

Fascynacja kuchnią molekularną dotarła także do Polski. W roku 2007 otworzono Akademia Kuchni Molekularnej Jean Bosa, zdobywcy Kulinarnego Oscara 2008. Aby skosztować jak smakuje kawior z marchewki, czy czarny bez wystarczy wybrać się do Bydgoskiej restauracji Dolce Vita lub krakowskich Mangia oraz Skwierzynie. Trzeba uzbroić się jednak w cierpliwość, gdyż dania kuchni molekularnej serwowane są tam tylko dwa razy w miesiącu.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 66

30 min
0
15 min
5
60 min
89
Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 98

15 min
4
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 236

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

130
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3