Grill - temat specjalny

Kulinarne podróże Magdy Gessler

Magda Gessler zabrała już widzów w kulinarną podróż po Peru. Tym razem z ekipą TVN Style w aż dwóch dokumentach odkryje tajniki kuchni z różnych rejonów Meksyku. Burrito, nachos, tacos, papryczki chili, fasola, enchiladas, kukurydza, salsa… Po prostu palce lizać!

Kuchnia meksykańska kojarzy się z kolorami, intensywnymi zapachami, pachnącymi przyprawami oraz celebrowaniem w gronie rodziny i znajomych. W Meksyku kulinaria stanowią bardzo ważny element codziennego życia i są kluczem do poznania oraz lepszego zrozumienia zwyczajów, wierzeń i kultury Meksykanów.

W 2010 roku tradycyjna kuchnia meksykańska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Od lat przepisy z tego kraju podbijają podniebienia smakoszy na całym świecie. W pierwszym dokumencie Magda Gessler zwiedzi rejony Meksyku Centralnego (Mexico Districto Federale i Puebla de los Angeles). Kto nie kojarzy takich potraw jak guacamole czy tortilla? Magda Gessler ruszy tropem tych kultowych dań i odkryje wszystkie ich tajniki.

Kolejnym celem Magdy Gessler stał się stan Oaxaca w południowym Meksyku. To idealne miejsce, żeby poznać autentyczną kuchnię prekolumbijską oraz potrawy i receptury stosowane przez Indian.

Czy w zalewie amerykańskich dań typu fast food Magdzie uda się odnaleźć tradycyjny i powiązany z naturą sposób odżywania?

Dwa odcinki:

  • 16 KWIETNIA, NIEDZIELA, GODZ. 16.10
  • 17 KWIETNIA, PONIEDZIAŁEK, GODZ. 16.10

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
0
15 min
6
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1
Quizy Co wiesz o nowalijkach? Szybki test dla miłośników wiosennych warzyw

W sklepach zaczynają się już pojawiać pierwsze młode warzywa. Zanim wybierzesz się do sklepu po pyszne ziemniaki, botwinę czy rzodkiewki, przetestu...

1