Sezon na truskawki

Jakie przetwory z cukinii warto zrobić?

Z cukinii najczęściej robimy placki lub zjadamy ją w całości, wypełnioną aromatycznym farszem. Warto jedna pamiętać, że możemy również przygotować z niej wyjątkowo smaczne przetwory na zimę.

Fot. 123RF/Picsel

Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.

Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych cukinii musimy koniecznie zdjąć skórę i, najlepiej, wydrążyć gniazda nasienne. Z mniejszych - niekoniecznie.

We Włoszech, czyli w kraju, gdzie o cukinii wiedzą wszystko, znajdziemy także cukinie w wersji mini, o grubości, mniej więcej, palca. Te jada się na surowo, w całości, jako przekąskę, bądź w plasterkach, dodając do sałatek. Jeśli mamy własny ogródek - to koniecznie spróbujmy małych cukinii, jeśli nie - pozostaje nam dogadać się z zaprzyjaźnionym rolnikiem.

Smakowite kwiaty z cukinii

Kwiatostany cukinii również są jadalne i właśnie we Włoszech cieszą się ogromną popularnością. To dość spore kwiaty, o delikatnym, ale doskonałym smaku, które podaje się po obsmażeniu w cieście naleśnikowym - sposób najpopularniejszy, nafaszerowaniu - równie popularna metoda lub po szybkim obsmażeniu na samym maśle - metoda szybka i najprostsza.

Kwiaty mogą posłużyć za efektowną przekąskę - podane z sosem łagodnym, ostrym lub polane miodem, lub pomieścić w sobie dowolne nadzienie. Standardowym sposobem jest wypełnienie ich serkiem ricotta z ziołami, fetą, a także serem kozim, choć można także sięgnąć po nadzienie mięsne, serowo-warzywne - w zasadzie dowolne. Pamiętajmy tylko, że kwiaty cukinii wymagają krótkiej obróbki termicznej.

Reklama

Co można zrobić z cukinii?

Owoce cukinii znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na swój kształt chętnie je faszerujemy i zapiekamy, równie chętnie układamy na grillu. Dodajemy do leczo, bowiem świetnie smakują z papryką. Obsmażamy w panierce i podajemy jako wege-kotlety, a także przerabiamy na placki a la ziemniaczane. Robimy zupy, często typu krem. Cukinie doskonale nadają się także do marynowania.

Nie każdy wie, że z cukinii można zrobić frytki - wystarczy wydrążyć gniazda nasienne i pokroić miąższ w słupki, a następnie usmażyć w głębokim oleju. Z cukinii można zrobić także chipsy - kroimy warzywo w bardzo cienkie, wręcz przezroczyste plasterki i wysmażamy na chrupko, podajemy z octem balsamicznym jako efektowną i wykwintną zakąskę.

Spaghetti z cukinią? Proste, wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, poddusić na oliwie z oliwek, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, a przed podaniem, ewentualnie, zaprawić śmietaną i posypać parmezanem. Z cukinii można zrobić także makaron. W tym celu wydrążamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w cienkie długie nitki, specjalną obieraczką „julienne" lub specjalną maszynką do tego przeznaczoną. Nitki cukinii smażymy do miękkości - 5-7 minut - na oliwie z oliwek, delikatnie mieszając. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny, a podajemy z sosem pomidorowym.

Jeśli smakiem cukinii chcesz cieszyć się przez cały rok, przygotuj z niej wyjątkowo smaczne przetwory. Jak? Skorzystaj z porad naszych użytkowników, którzy podzielili się z nami wieloma, sprawdzonymi przepisami.

 

1. Cukinia marynowana z cebulą

Cukinia marynowana z cebulą

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Cukinia w curry

Cukinia w curry

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Cukinia w kurkumie

Cukinia w kurkumie

Fot. Ppluss na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Cukinia po koreańsku

Cukinia po koreańsku

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Cukinia z wędzoną papryką

Cukinia z wędzoną papryką

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Pomarańczowy dżem z cukinii

Pomarańczowy dżem z cukinii

Fot. Amidalla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Mizeria z cukinii

Mizeria z cukinii

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 68

30 min
0
15 min
5
60 min
89
Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 98

15 min
4
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 236

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

130
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3