Sezon na truskawki

Hitowe kotlety nie tylko dla leniwych. Jak zrobić gryczanniki z sosem grzybowym

Aby w kuchni nie było monotonii, trzeba od czasu do czasu postawić na zupełnie nowe danie. Takie właśnie są gryczanniki - przepis sprawdzi się świetnie na obiad dla całej rodziny. Wyjątkowe kotlety są soczyste, pełne smaku i bardzo uniwersalne. Najlepiej podawać je z sosem grzybowym.

Gryczanniki - przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy domyślasz się, czym mogą być gryczanniki? Jeśli nazwa od razu przywiodła na myśl kaszę gryczaną, to idziesz dobrym torem. Gryczanniki - przepis to połączenie dwóch kasz, ale również mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. To wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny i to na kilka dni. Przekonaj się, z jakim sosem je połączyć. Autor przepisów - Bartosz Kopica, czyli @facet_w_kuchni_przy_remoncie na Instagramie - dzieli się z internautami patentem na to, jak podkręcić codzienny jadłospis.

Sprawdź także: Przy takich obiadach nie będziesz chować wagi w kąt. 5 oryginalnych przepisów na zdrowe obiady na odchudzanie

Gryczanniki - przepis

Gryczanniki - przepis wcale nie jest skomplikowany, za to danie przepyszne. Polega na połączeniu odpowiednich składników i usmażeniu wyjątkowych kotletów. Z pewnością zasmakują całej rodzinie. Jak podaje autor receptury - Bartosz Kopica, czyli @facet_w_kuchni_przy_remoncie na Instagramie, z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów.

Składniki

  • kapusta pekińska,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 200 g kaszy gryczanej palonej,
  • kilogram mięsa mielonego z indyka,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki pesto z pomidorów,
  • pół łyżeczki czosnku mielonego,
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej,
  • pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • bułka tarta (do obtoczenia),
  • olej (do smażenia).

Obie kasze ugotuj i wsyp do dużego garnka, aby ostygły. Z kapusty pekińskiej usuń wierzchnie liście i poszatkuj całość na bardzo drobną kostkę - również dorzuć do naczynia. Cebulę obierz, poszatkuj na drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj do innych składników. Przemieszaj dokładnie do połączenia.

Następnie do garnka włóż mielone mięso z indyka, wbij jajka, dodaj pesto i przypraw (czosnkiem mielonym i niedźwiedzim, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką wędzoną i solą). Wymieszaj, aby powstała gładka masa. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.

Gryczanniki, czyli kotlety z kaszy gryczanej, smaż pod przykryciem na rozgrzanym oleju - tak, aby z obu stron się odpowiednio zarumieniły i nie były surowe. Podawaj z aromatycznym sosem - przepis znajdziesz poniżej.

Sos grzybowy do gryczanników

Pod wpisami twórcy gryczanników pojawiły się liczne zapytania fanów o „sos petardę”, którym podkreślił smak kotletów. Choć część internautów była zdziwiona, autor postawił na przepis na sos z suszonych grzybów, a nie tych świeżych. Jest przyjemnie aksamitny, mocno grzybowy i prosty w przygotowaniu. Wśród użytkowników, którzy wypróbowali receptury, dominowały pozytywne komentarze: „To prawda, najbardziej aromatyczny sos”, „Moje smaki”, „Czasami tak niewiele trzeba do szczęścia”, „Cudo”. Oto potrzebne do jego przygotowania produkty:

Składniki

  • 4 garście suszonych grzybów,
  • 1,5 litra wody,
  • cebula,
  • olej do smażenia,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • śmietanka 30% (płynna),
  • sok z cytryny,
  • pieprz limonkowy (opcjonalnie),
  • natka pietruszki.

Jak zrobić sos grzybowy do gryczanników? Dzień przed przygotowaniem i podaniem sosu zalej suszone grzyby wodą i mocz je całą noc. Następnego dnia odsącz, nie wylewając wody. Cebulę obierz, poszatkuj na drobną kostkę i podsmaż na złocisty kolor na oleju. Na zarumienioną cebulkę wysyp odsączone, pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie do smaku i zalej całość wodą spod grzybów (wylej tylko tyle, żeby przykryć grzyby). Duś całość pod przykryciem przez ok. 20-30 minut, co jakiś czas dolewając grzybowy wywar.

Po upływie tego czasu, dopraw jeszcze solą, pieprzem, sokiem z cytryny i pieprzem limonkowym do smaku. Zalej niewielką ilością śmietanki (30 proc.), wymieszaj, doprowadź do zagotowania sosu i wyłącz palnik. Na końcu wsyp jeszcze poszatkowaną natkę pietruszki, przemieszaj całość i zaserwuj z gryczannikami. 

Co ciekawe, wielu internautów pod wpisem autora, doradziło także, aby do sosu dodać odrobinę czosnku - nie jest wyczuwalny w smaku, natomiast wyśmienicie podkreśla aromat grzybów.

Źródło: Smaker.pl, Instagram @facet_w_kuchni_przy_remoncie

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Śliwki nie tylko w kompocie. Jak kulinarnie wykorzystać te owoce? »

Kulinarny hit prosto z Węgier: Parująca i pikantna kapusta po szeklersku »

Nie wyrzucaj, tylko zrób z nich napój. Wymiecie toksyny, nawodni organizm i poskromi apetyt »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 13

30 min
0
15 min
5
60 min
89
Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 87

15 min
4
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 167

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

129
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3