Sezon na truskawki

Delikatne, soczyste, doceniane przez koneserów dobrego mięsa. Jak przyrządzić policzki wieprzowe?

Policzki wieprzowe to rodzaj mięsa, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Są one niezwykle delikatne i soczyste, a do tego doskonale komponują się z rozmaitymi dodatkami. Jak przyrządzić policzki wieprzowe i z czym je podawać, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze?

Jak zrobić idealne policzki wieprzowe? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wielu koneserów smaku uważa, że policzki wieprzowe to jedna z najlepszych części wieprzowiny. Charakteryzują się one dość intensywnym smakiem oraz lekką kleistością, za którą stoi wysoka zawartość kolagenu. Po ugotowaniu są one miękkie i soczyste, a jeśli odpowiednio się je przygotuje, to wręcz rozpływają się w ustach. Ich dodatkowym atutem jest ogromna uniwersalność – policzki wieprzowe idealnie łączą się z rozmaitymi składnikami, więc można z powodzeniem serwować je z różnego rodzaju sosami, warzywami i przyprawami. Jak przyrządzić policzki wieprzowe, żeby zachwycały swoim smakiem? Z czym warto je podawać i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

 Sprawdź także: Domowe przetwory na trudne czasy. Jak długo pasteryzować kiełbasę w słoiku?

Czy policzki wieprzowe są zdrowe 

Zanim poznasz przepisy kulinarne z policzkami wieprzowymi w roli głównej, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, czy policzki wieprzowe są zdrowe. Jedno jest pewne – mogą być one elementem zdrowej i dobrze zbilansowanej diety, oczywiście jeśli spożywa się je z umiarem. Po pierwsze stanowią one dobre źródło białka – w 100 g tego produktu można znaleźć nawet ponad 20 g tego makroskładnika. Ponadto nie brakuje w nich witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, cynk, żelazo czy selen. Nie sposób nie wspomnieć także o aminokwasach oraz wielonienasyconych kwasach tłuszczowych. Jeśli chodzi o ich wartość energetyczną, wynosi ona ok. 170 kcal na 100 g surowego mięsa.  

Z czym podawać policzki wieprzowe 

Zastanawiasz się, z czym podawać policzki wieprzowe? Możliwości jest naprawdę wiele. Doskonale komponują się one z wszelkiego rodzaju warzywami – możesz zaserwować je z ziemniakami, fasolką szparagową, marchewką, selerem, pietruszką czy cebulą. Idealnym pomysłem będzie również przyrządzenie ich z dodatkiem sosu, np. grzybowego, chrzanowego lub musztardowego. Jeśli preferujesz bardziej wykwintne smaki, koniecznie postaw na policzki wieprzowe duszone w winie. Lubisz mięso ze słodkimi dodatkami? Zatem idealną opcją dla ciebie będzie wersja z żurawiną, jabłkami lub śliwkami. Jeśli chcesz w pełni poczuć ich oryginalny smak, przygotuj policzki wieprzowe w sosie własnym.  

Jak przyrządzić policzki wieprzowe 

Odpowiedź brzmi – tak jak najbardziej lubisz. Policzki wieprzowe są na tyle uniwersalne, że można zrobić je na wiele różnych sposobów. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym wyczarujesz pyszne dania i odkryjesz nowe oblicze tego nieco zapomnianego mięsa.  

Policzki wieprzowe w winie 

Policzki wieprzowe w winie to znakomita opcja na wykwintny obiad. Poza mięsem do ich przygotowania potrzebujesz bulionu, czosnku, cebuli, pietruszki, marchewki, selera, białej części pora, ziela angielskiego, liści laurowych oraz soli i pieprzu – w ziarnach i mielonego.

Realizację przepisu rozpocznij od oczyszczenia mięsa z błonek. Natrzyj je solą i pieprzem, po czym umieść je na mocno rozgrzanej patelni i smaż do momentu, aż się zarumieni. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dolej wino i kontynuuj obróbkę termiczną przez ok. 10 minut, aż płyn nieco odparuje. Przełóż zawartość patelni do garnka z policzkami wieprzowymi. Wlej bulion, dorzuć liście laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, a następnie gotuj całość na wolnym ogniu przez 50 minut. Przełóż mięso na talerz, a sos przecedź przez sitko i gotuj przez następne 15 minut. Gdy zgęstnieje, obtocz w nim policzki wieprzowe. Gotowe danie możesz zaserwować z purée ziemniaczanym i ulubionymi warzywami. 

Policzki wieprzowe w sosie własnym  

Jeśli nie przepadasz za winem, postaw na policzki wieprzowe w sosie własnym – w tym wydaniu będą równie smaczne. Aby je wyczarować, poza głównym komponentem musisz zaopatrzyć się w marchewkę, cebulę, czosnek, liście laurowe, mąkę pszenną, natkę pietruszki, koperek oraz sól i pieprz.

Podziel mięso na mniejsze kawałki, po czym oprósz je solą i pieprzem. Obierz marchew i cebulę, a następnie pokrój je kolejno na długie kawałki oraz kostkę. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim mięso z obydwu stron. Gdy równomiernie się zarumieni, dorzuć do niego liście laurowe oraz ziele angielskie. Po chwilowej obróbce termicznej przesuń mięso na jedną stronę patelni, a na drugiej umieść cebulę i marchewkę. Oprósz całość solą i pieprzem. Po ok. pięciu minutach wlej nieco gorącej wody, przykryj patelnię pokrywką i duś jej zawartość do momentu, aż mięso nabierze miękkości. Pod koniec dodaj koperek i natkę pietruszki, po czym dopraw potrawę solą i pieprzem wedle uznania. 

Policzki wieprzowe w sosie grzybowym 

Jak przyrządzić policzki wieprzowe, jeśli nie w winie lub w sosie własnym? Na przykład w sosie grzybowym. Poza mięsem na liście niezbędnych składników umieść cebulę, suszone grzyby, czosnek granulowany, kostkę rosołową, ostrą mieloną paprykę, olej rzepakowy, mąkę pszenną, śmietanę 18% oraz sól i pieprz.

Zalej grzyby gorącą wodą i odstaw je na pół godziny, aby zmiękły. Opłucz i osusz mięso, po czym natrzyj je przyprawami. Obtocz policzki w mące, umieść je na dobrze rozgrzanym oleju i smaż z obydwu stron. Po obróbce termicznej przełóż je do garnka, dodaj do nich zeszkloną cebulę, grzyby oraz kostkę rosołową i gotuj całość na wolnym ogniu. Gdy mięso zmięknie, wyjmij je z garnka, a resztę składników zmiksuj na gładki sos. Wlej śmietanę, dosyp sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj. Pod koniec dorzuć policzki wieprzowe i gotuj je jeszcze przez dwie minuty.  

Policzki wieprzowe w sosie musztardowym  

Jeśli sos grzybowy to nie twoja bajka, możesz przygotować policzki wieprzowe w sosie musztardowym. Oprócz mięsa w skład tej potrawy wchodzi pietruszka, marchewka, seler, czosnek, por, mąka pszenna, olej rzepakowy, bulion oraz sól i pieprz.

Opłucz i osusz policzki, a następnie oprósz je solą oraz pieprzem i obtocz w mące. Usmaż je z obydwu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się zarumienią, przełóż je na talerz. Podsmaż na tej samej patelni obrane i pokrojone warzywa, tj. por, seler, marchew i pietruszkę. Po chwili dorzuć całe ząbki czosnku. Umieść mięso i warzywa w naczyniu żaroodpornym. Wlej na patelnię bulion, a gdy się zagotuje, dodaj do niego musztardę i wymieszaj. Przelej zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz danie do momentu, aż policzki wieprzowe będą miękkie. Gotową potrawę możesz podać z kaszą lub purée ziemniaczanym.  

Oto kilka przepisów na policzki wieprzowe w wersji naszych użytkowników. 

1. Pyszne policzki wieprzowe

 Pyszne policzki wieprzowe Zobacz przepis

Pyszne policzki wieprzowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Policzki wieprzowe sous vide, a następnie lekko grillowane

 Policzki wieprzowe sous vide, a następnie lekko grillowane Zobacz przepis

Policzki wieprzowe sous vide, a następnie lekko grillowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Policzki wieprzowe podane w mini burgerach

 Policzki wieprzowe podane w mini burgerach Zobacz przepis

Policzki wieprzowe podane w mini burgerach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Policzki wieprzowe z grzybami leśnymi i młodymi ziemniakami

 Policzki wieprzowe z grzybami leśnymi i młodymi ziemniakami Zobacz przepis

Policzki wieprzowe z grzybami leśnymi i młodymi ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami

 Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami Zobacz przepis

Policzki wieprzowe faszerowane papryką i rydzami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Policzki wieprzowe w sosie borowikowym

 Policzki wieprzowe w sosie borowikowym Zobacz przepis

Policzki wieprzowe w sosie borowikowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Policzki wieprzowe z kopytkami

 Policzki wieprzowe z kopytkami Zobacz przepis

Policzki wieprzowe z kopytkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: pl.healthy-food-near-me.com, kalkulatorkalorii.net 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na herbatnikowym spodzie

Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...

Odsłon: 69

30 min
0
15 min
5
60 min
89
Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 98

15 min
4
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 240

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

131
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3