Czekoladowe inspiracje

Czy wiesz jak przygotować fantastyczne wypieki z czekoladą w roli głównej? Jeśli jesteś ciekawy, sprawdź nasze propozycje!

Tarta czekoladowa z kremem z czarnego bzu i prosecco

Porcje:
Tarta o średnicy 26 cm
Czas przygotowania
ok. 1 godziny czas pieczenia: ok. 20 minut czas chłodzenia: ogółem ok. 2 godzin
Składniki:
150 g zimnego masła
200 g mąki
100 g cukru pudru
1 żółtko
100 g czekolady Lindt Excellence 70 %
100 g czekolady Lindt Excellence Vollmilch
3 listki żelatyny
2 jajka
100 ml prosecco
75 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
100 ml śmietany

Sposób przygotowania:

100 g pokrojonego w kostkę masła włożyć do miski razem z mąką i 50 g cukru pudru. Dodać żółtko i 1-2 łyżki zimnej wody. Wygnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować do grubości 3 mm na blacie podsypanym mąką i włożyć do formy, dociskając do brzegów. Odkroić ciasto wystające ponad krawędź formy. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suszonym grochem lub fasolą. Piec ok. 10 minut na średnim poziomie. Zdjąć papier do pieczenia wraz z fasolą lub grochem i piec ciasto 10 minut na złotobrązowy kolor. Spód ciasta wystudzić. Następnie ostrożnie wyjąć z formy i posmarować cienko 25 g roztopionej czekolady Lindt Excellence 70%.

Moczyć żelatynę w zimnej wodzie przez 3 minuty. Oddzielić białka od żółtek. Żółtko i syrop wymieszać, następnie zagotować w małym garnku na średnim ogniu stale mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdjąć garnek z ognia, odsączyć żelatynę i dodać do ciepłego kremu. Wystudzić. Białko ubić na sztywną pianę. Ubitą pianę wymieszać delikatnie z kremem, rozprowadzić równomiernie na upieczonym kruchym cieście i odstawić na 1 godzinę do schłodzenia.

Śmietanę ugotować z resztą cukru pudru. Garnek zdjąć z ognia, dodać i rozpuścić pozostałe masło, resztę pokrojonej czekolady Lindt Excellence 70% i Lindt Excellence Vollmilch. Masę wystudzić, wylać na zastygnięty krem z prosecco i rozprowadzić. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.

Tartę można podawać posypaną grubymi wiórkami czekoladowymi.

Dopiero pokrojone w plastry, tradycyjne ciasto marmurkowe, ujawnia swoją podwójną naturę.

Składniki:
30 gram posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% kakao
1 i 1/3 filiżanki (300 gram) miękkiego masła
1 i 1/2 filiżanki (300 gram) cukru
5 jaj
2 i 1/2 filiżanki (300 gram) przesianej mąki

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Formę do ciasta smarujemy masłem i dokładnie oprószamy mąką. Połamaną na cząsteczki czekoladę wkładamy do rondelka i podgrzewamy mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady. Następnie zdejmujemy rondel z gazu i odstawiamy na bok.

Ucieramy masło z 2/3 cukru na puszystą masę, dodajemy żółtka, mąkę i mieszamy. Z białek i pozostałego cukru ubijamy bardzo sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Oddzielamy mniej niż 1/2 ciasta i wkładamy do miseczki. Następnie dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Na wcześniej przygotowaną formę wykładamy dwie części ciasta tak aby się połączyły. Wygładzamy powierzchnię ciasta za pomocą noża zanurzonego w oleju. Pieczemy ciasto około 50 minut. Możemy również sprawdzić czy ciasto jest gotowe, za pomocą patyczka, wkładanego w ciasto w trakcie pieczenia. Jeśli patyczek będzie czysty, oznacza to, iż ciasto jest gotowe do spożycia. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy kakao lub cukrem pudrem.

Czekoladowe i lekkie...

Składniki:
Płatki czekoladowe
250g posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% kakao
1 łyżka stołowa oleju roślinnego
Biszkopt
4 jajka
50g cukru
Szczypta soli
3 łyżki stołowe mąki pszennej
3 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
Cukier puder
Krem
250ml soku pomarańczowego
1 łyżka stołowa przyprawy korzennej
Szczypta startej skórki pomarańczowej
4 płatki żelatyny
2 łyżki stołowe likieru pomarańczowego
3 jajka
50g cukru
150g bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Posiekaną czekoladę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy olej i mieszamy. 2/3 czekolady rozsmarowujemy równomiernie na folii a następnie przekładamy do zamrażarki aby zgęstniała. Chwilę po tym tniemy czekoladę na małe kawałki i ponownie wstawiamy do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Ucieramy żółtka z połową cukru na puszystą masę. Mieszamy białka z resztą cukru i szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę. Do masy z żółtek dosypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Łączymy 1/3 ubitego białka z resztą rozpuszczonej czekolady i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie ostrożnie dodajemy masę z żółtek i resztę białka. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, tak abym miało ok. 0,5 cm grubości. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprószamy ciasto cukrem pudrem.

Do 150ml soku pomarańczowego wrzucamy przyprawy i startą skórkę a następnie podgrzewamy. Płatki żelatyny rozmiękczamy 5 minut pod zimną wodą i dodajemy do gorącego soku. Po tym dolewamy do soku cukier i żółtko i ucieramy na gładką masę. Z białek ubijamy pianę, po czym dodajemy do niej cukier. Łączymy masę pomarańczową, ubite białko, śmietanę i ostrożnie mieszamy. Bierzemy 2/3 kremu i smarujemy biszkopt na grubość ok. 1 cm. Następnie z pomocą ręcznika rolujemy ciasto.

Resztą kremu smarujemy cienko ciasto. Dekorujemy roladę płatkami czekolady i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Małe arcydzieło na osłodzenie wiosennych wieczorów.

Składniki na 4-6 małych torcików:
Baza:
150 g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% kakao
75 g masła
100 g cukru
3 jajka
50 g mąki
1-2 łyżki stołowe wiśniówki
Szczypta soli
Krem:
250 g mrożonych wiśni
400 ml mleka
1 saszetka budyniu w proszku
50 g cukru
100 ml likieru jajecznego
Cukier do dekoracji
Czas przygotowania: ok. 45min ok. 20 min pieczenia ok. 2 h chłodzenia

Sposób przygotownia:
Czekoladę, masło oraz połowę cukru rozpuszczamy w misce umieszczonej na garnku z wrzącą wodą.

Rozgrzewamy piekarnik do 160° C. Oddzielamy białka od żółtek. Do masy czekoladowej dodajemy żółtka, mąkę oraz wiśniówkę a następnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli resztę cukru. Po tym łączymy delikatnie ubite białko z masą czekoladową. Ciasto przelewamy do małych, nasmarowanych masłem foremek i wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie rozkładamy zamrożone wiśnie na bazie czekoladowej. 1/3 mleka mieszamy z budyniem w proszku. Do reszty mleka dodajemy cukier i gotujemy a następnie dolewamy do nich rozmieszany budyń. Tak długo mieszamy aż masa uzyska konsystencję puddingu - po tym zdejmujemy ją z ognia i na koniec dolewamy do niej likier jajeczny. Krem rozlewamy do foremek. Desery odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Przed podaniem wyjmujemy torciki z foremek i dekorujemy równomiernie cukrem, który następnie karmelizujemy na złocisty kolor za pomocą gazowego palnika.

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23908

60 min
55
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 531

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 271

15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0