Sezon na truskawki

Co zrobić z nadmiarem ciasta na pierogi? Proste i tanie pomysły

Pierogi to jedna z ulubionych potraw Polaków. Oczywiście najlepsze są te domowe, z babcinego przepisu. Czy zdarzyło ci się kiedyś przygotować za mało farszu do pierogów? Wówczas pojawia się pytanie, co zrobić z nadmiarem ciasta na pierogi. Okazuje się, że można wyczarować z niego mnóstwo smacznych dań.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Najważniejszym zadaniem w życiu, każdej babci jest oczywiście nakarmienie swoich wnucząt. Czasem z rozpędu może okazać się, że po ulepieniu stosu pierogów nadal zostało ci sporo ciasta. Czy wiesz, co zrobić z nadmiarem ciasta na pierogi? Istnieje wiele pysznych możliwości. Ciasto na pierogi może posłużyć ci do wykonania zarówno przepisów na słone, jak i słodkie potrawy.

Sprawdź także: Mało kto zna ich prawdziwą historię. Odkryj 7 pomysłów na pyszne gołąbki

Co zrobić z nadmiarem ciasta na pierogi?

Ciasto na pierogi jest bardzo uniwersalnym składnikiem, można dodać do niego przeróżne dodatki. Świetnie będzie smakowało w wersji wytrawnej z mięsem, grzybami czy kapustą, a także w słodkiej odsłonie, z owocami, czy cukrem pudrem. Oto kilka pomysłów na to, jak wykorzystać ciasto na pierogi do innych dań.

Kluski z ciasta na pierogi

Z ciasta na pierogi można przygotować pyszne kluski, które świetnie będą smakować z dodatkiem boczku i smażonej cebulki. Będziesz potrzebować: 250 g mąki pszennej, 125 ml szklanki ciepłej wody, żółtko, sporą szczyptę soli, kawałek boczku, cebula, olej.

Boczek i cebulę drobno pokrój, podsmaż na odrobinie oleju na złoty kolor. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtko, sól i stopniowo wlewaj wodę. Zagnieć ciasto, nakryj je ściereczkę i odczekaj kwadrans. Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkuj ciasto w kształt długiego wałka, a następnie pokrój je w niewielkie kluseczki. Do garnka wlej wodę, wsyp łyżeczkę soli i zagotuj. Wrzucaj kluski na wrzątek, będą gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podawaj z boczkiem i cebulką.

Placki z ciasta na pierogi

Możesz przygotować także placuszki z patelni z ciasta na pierogi. Ciasto, które zostało ci po zrobieniu pierogów, rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą szklanki o małej średnicy wytnij kółka. Rozgrzej patelnie, a następnie smaż placki z obu stron przez kilka minut, aż się zarumienią. Warto pamiętać o tym, żeby przygotować patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu. Takie placki możesz podawać z owocowym dżemem, cukrem pudrem, kwaśną śmietaną lub sosem tzatziki.  

Chruściki z ciasta na pierogi

Ten przepis będzie idealnie, kiedy została ci duża ilość cista na pierogi. Do zrobienia chruścików z ciasta na pierogi, będziesz potrzebować: 500 g gotowego ciasta na pierogi, dwie łyżki oleju, dwie łyżki skrobi kukurydzianej. Zaopatrz się również w olej do smażenia oraz cukier puder.

Ciasto podziel na dwie części. Cienko rozwałkuj w kształt prostokąta, posmaruj olejem i posyp skrobią. Zawiń w rulon, zaczynając od krótszego boku, pokrój na kawałki o wielkości półtora centymetra. Następnie, każdy kawałek należy delikatnie rozwałkować. To samo zrób z drugą porcją ciasta. Do garnka wlej olej i nagrzej go do temperatury 180 stopni. Wrzucaj po trzy chrusty, poczekaj, aż wypłyną, a następnie przytrzymaj je około ośmiu sekund. Wyłów chrusty, odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Oprósz cukrem pudrem.

Czy ciasto na pierogi można zamrozić?

Ciasto na pierogi można przechowywać w zamrażarce, warto jednak pamiętać, że przedtem należy je odpowiednio zabezpieczyć. Najlepiej sprawdzi się plastikowe pudełko, które można przechowywać w niskich temperaturach lub woreczek strunowy do mrożenia. Taki zabieg sprawi, że ciasto nie będzie zbyt twarde, a także nie pochłonie zapachów lodówki. Jeśli chcesz zamrozić całe pierogi (surowe, nieugotowane), pamiętaj, by wcześniej posypać je mąką, dzięki temu nie przykleją się do siebie. Odpowiednio zabezpieczone ciasto na pierogi, może być przechowywane w zamrażarce nawet przez cztery miesiące.

Czy ciasto na pierogi można trzymać w lodówce?

Jeżeli zrobiłeś za dużo ciasta na pierogi, możesz przechowywać je w lodówce nawet przez cztery dni. Najlepszym wyjściem jest jednak przygotowanie pierogów od razu i odgrzanie lub usmażenie ich kolejnego dnia. Optymalna temperatura do przechowywania ciasta na pierogi wynosi około pięciu stopniu.

Zobacz także:

Co zrobić, żeby wężownica wypuściła nowe liście? Wystarczy ten naturalny składnik »

Kulinarne hity z PRL-u - ile z nich pamiętasz? Sprawdź się w quizie »

Obowiązkowa czynność z maślakami. Tylko tak unikniesz problemów żołądkowych »

Takie zmiany na skórze u dorosłego to sygnał alarmowy. Szwankują hormony lub metabolizm »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
60 min
89
Śniadania Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym -kaszka na mleku z truskawkam...

Odsłon: 66

15 min
4
Ciasta Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upiecz...

Odsłon: 120

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Wystarczy szczypta do herbaty. Podkręci metabolizm, pomoże w walce z tłuszczem na brzuchu

Kubek herbaty to przyjemny poranny rytuał wielu Polaków. Możesz urozmaicić napój dodatkiem popularnej przyprawy, która pobudzi twój metabolizm do p...

128
Informacje Przepis na pyszny, wysokobiałkowy sernik kokosowy

Chcąc osiągnąć upragnione cele w zakresie zdrowia i sylwetki bardzo istotne jest, aby wprowadzać takie sposoby i rozwiązania, które działać będą dł...

0
Informacje Ukochane warzywo Włochów. Rapini - zastosowanie w kuchni i właściwości odżywcze

Kuchnia włoska jest wypełniona po brzegi świeżymi składnikami roślinnymi, a jednym z nich jest warzywo kapustne o nazwie rapini. Idealnie pasuje on...

3