Restaurant Week - rezerwacje już trwają!

W dniach 20 – 31 października odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week, a rezerwacje już trwają. Szefowie kuchni ponad 400 najlepszych restauracji w kraju – w tym 45 krakowskich - zaproszą do stołu mieszkańców 30 polskich miast. Zgodnie z ideą festiwalu będzie to prawdziwa „Okazja do świętowania”.

Festiwal najlepszych restauracji powraca w jubileuszowym wydaniu. Najbliższa edycja Restaurant Week poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Kultura wspólnych wyjść do restauracji rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie - w ciągu ostatnich 10 lat liczba kelnerskich restauracji w Polsce wzrosła dwukrotnie, a rynek gastronomii niemalże się podwoił. Szybko spada także odsetek Polaków, którzy w ogóle nie jadają na mieście - z niedawnej połowy obywateli naszego kraju, dzisiaj wynosi już tylko 36% (GUS).

Okazji do świętowania jest nieskończenie wiele - od małych i dużych prywatnych sukcesów, przez rożne okazje obyczajowe, aż po poważne zawodowe osiągnięcia. Jednocześnie, liczne publikowane badania pokazują, że jednym z najważniejszych czynników szczęścia i zdrowia jest właśnie radosny czas spędzony z bliski przy stole. Jak podkreślają organizatorzy: Mamy naprawdę wiele okazji do celebrowania, ale wciąż za mało świętujemy. Od wielkich sukcesów, przez miłość i przyjaźń, aż po najdrobniejsze codzienne sprawy, które nam się udają. Nic tak nie cieszy i nie integruje jak wspólnie spędzony czas przy stole, w magicznym restauracyjnym otoczeniu. Świętujmy razem!

Idea festiwalu jest prosta. Szefowie kuchni przygotowują trzydaniowe, popisowe menu w festiwalowej cenie 49 zł, a goście rezerwują stoliki za pośrednictwem restaurantweek.pl. Rezerwacje już trwają, więc warto się pospieszyć. W jesiennym festiwalu mamy sporo ciekawych debiutów. W Ed Red zjemy m.in. szpik wołowy z buraczkami i ziołami oraz kanapkę z gęsimi żołądkami, piżmową dynią, kandyzowanym boczkiem i słonecznikiem, w Emalii spróbujemy sandacza na okopowych warzywach karmelizowanych z sosem prosecco i jarmużem oraz śmietankowych lodów w gorącej skorupce kokosowej z musem malinowym, a w Well Done zaspokoimy głód przecieranym kremem ze słodkiej kukurydzy z bekonowymi chipsami oraz kluseczkami chilli. Miłośnicy mięsa mogą wybierać choćby pomiędzy żeberkami w Rzeźni - Ribs on fire, a cielęciną podana z sosem truflowym, musem z dyni i ziemniakiem w Włoskiej. Zadowoleni będą też wegetarianie, dla których Musso Sushi przygotowało wegetariański ramen z grillowanym tofu i warzywami, a Boccanera risotto z kurkami, wędzonym serem Provola i szczypiorkiem. A to nie wszystko, bo restauracji w krakowskiej edycji festiwalu jest 45, a każda z nich przygotowała dwa różne menu.

Festiwal Restaurant Week jest cyklicznym ogólnopolskim wydarzeniem prezentującym najlepsze polskie restauracje. W ciągu zaledwie dwóch i pół roku z weekendowego wydarzenia w stolicy stał się największym kulinarnym wydarzeniem w kraju, w którym udział wzięło już ponad ćwierć miliona Gości w ponad 30 miastach. Najlepsi w kraju szefowie kuchni przygotowują każdorazowo trzydaniowe popisowe menu festiwalowe (przystawka, danie główne, deser) w wyjątkowej cenie 49zł. W jubileuszowej edycji na gości będzie czekać również niespodzianka pod postacią aperitifu.

Źródło: materiały prasowe

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14
Sałatki Sałatka po tatarsku

Sałatka po tatarsku jest inspirowana popularnym sosem z grzybkami marynowanym...

Odsłon: 30046

30 min
35
60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0