Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coraz bliżej święta wielkanocne i coraz bardziej zastanawiamy się nad tym co i jak podać w tym czasie na stół. Owszem, ortodoksyjni kucharze nie będą mieli dylematu co podać. Jest klasyka powtarzanych potraw, jest żelazny zestaw dań na tą okazję i nie ma dyskusji! No ale co z takimi oryginałami jak ja, którzy nie byliby sobą, gdyby nie spróbowali zrobić coś mniej konwencjonalnego z tej okazji? Owszem składniki niech pozostaną klasyczne, bo i barszcz biały na dobrym żurku, i biała kiełbasa będą wykorzystane, ale na tym z klasyką koniec! Bo ja zachęcam was do przygotowania sobie: żurku z pierogami, faszerowanymi białą kiełbasą! Kto nie boi się takiego eksperymentu, może skorzystać z szczegółowego przepisu, do którego podaję link. Ja zachęcam, bo wyszło bardzo dobre! Odważnym życzę smacznego! <WJ>
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 30
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 23
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 45
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 104
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 30
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 23
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 45
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 104
Składniki
Włoszczyznę obieramy, zalewamy wodą (2 cm ponad powierzchnię warzyw), dodajemy sól (1/2 łyżeczki), ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie, 2 kapelusze prawdziwków, gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny( po godzinie marchew wyławiamy i kroimy w talarki). Wywar przecedzamy przez drobne sito. Do bulionu warzywnego wlewamy żur, dodajemy majeranek, zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Pierogi: Z kiełbasy wyciągamy farsz, lekko doprawiamy majerankiem. Wyrabiamy z odrobiną ciepłego bulionu warzywnego. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.