Żurek z kiełbasą.

Żurek z kiełbasą.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Żurek ugotowany na wędzonym boczku z białą kiełbasą.

Składniki

  • boczek wędzony 30 dag
  • biała kiełbasa 2 szt.
  • jajka kurze 2 szt.
  • żurek 300 ml
  • chrzan tarty 1 łyżeczka
  • pietruszka 1 szt.
  • marchew 1 szt.
  • seler 1/4 małego
  • ziemniaki 2 szt.
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek

Przygotowanie

  1. Pietruszkę, marchew, seler i ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W 1,5 litra wody gotujemy wędzony boczek do jego miękkości. Ugotowany boczek wyjmujemy, a do garnka wkładamy pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majeranek.

  2. W między czasie parzymy białą kiełbasę i gotujemy jajka na twardo. Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy wymieszany żur do garnka. Gotujemy jeszcze kilka minut. Gotowy żurek podajemy z jajkiem i pokrojoną w plastry białą kiełbasą.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

SlodkoSlodka83 23 marca 2019
Lubimy bardzo,muszę zrobić w tyg. :-)
grazka950 23 marca 2019
żurek jest u nas w każdą sobotę :) Twój też przepyszny,a te podwójne jajeczko to szczęście :)
bryssska 26 marca 2019
Nie ma jak porządny żur, z domową kiełbas ;-D
Składniki
  • boczek wędzony 30 dag
  • biała kiełbasa 2 szt.
  • jajka kurze 2 szt.
  • żurek 300 ml
  • chrzan tarty 1 łyżeczka
  • pietruszka 1 szt.
  • marchew 1 szt.
  • seler 1/4 małego
  • ziemniaki 2 szt.
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
Składniki