Żurek z kapustą kiszoną

Żurek z kapustą kiszoną
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Taki nasz miszmasz na temat żurku.

Składniki

  • 500 g wędzonych żeberek
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 500 ml żuru
  • 100 g mrożonych kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • kminek mielony
  • sól,pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso wkładamy do zimnej wody (1,2 l), wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy mięso od kości.
    Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach, jarzyny, gotujemy aż będą jędrne.
    Kapustę odciskamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z grzybami i gotujemy wszystko do miękkości.
    Zakwas na żur lekko rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do garnka, dokładnie łącząc.
    Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy do zupy razem z mięsem, mieszamy.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem.
    Podajemy z ziemniakami hasselback.

    Hasselback- Ziemniaki dokładnie oczyszczamy, nacinamy w poprzek (nie do końca) na 3 mm plastry, nacieramy masłem i pieczemy 80 min w temp 200°C.

Komentarze do przepisu (18)

fafiatko 16 kwietnia 2018
Musi byc bardzo smaczna! polaczenie moich dwoch ulubionych zup kwasnicy z zurkiem i jeszcze grzybki!
marysia11082 16 kwietnia 2018
Ależ musi być pyszne no i wspaniałe na kaca.
bryssska 16 kwietnia 2018
Ciekawe połączenie, jeszcze się z takim nie spotkałam ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g wędzonych żeberek
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 500 ml żuru
  • 100 g mrożonych kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • kminek mielony
  • sól,pieprz
Składniki