Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim

Żurek z jajkiem i szaszłykiem z kiełbasy w cieście francuskim
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim.

Składniki

  • Żurek:
  • 300-400ml zakwasu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 5 jajek
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek
  • ...
  • Szaszłyki z kiełbasy:
  • 400g kiełbasy
  • 1 arkusz ciasta francuskiego

Przygotowanie

  1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości warzyw przez około 1 godzinę. Dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka.

  2. Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.

  3. Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki. Całość możemy udekorować szczypiorkiem.

Składniki
  • Żurek:
  • 300-400ml zakwasu
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 5 jajek
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek
  • ...
  • Szaszłyki z kiełbasy:
  • 400g kiełbasy
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
Składniki