Żurek z jajkiem

Żurek z jajkiem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Tradycyjny żurek na zakwasie, podany z jajkiem i tyle. My na Wiejskiej gotujemy 5-litrowy garnek żuru.

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej. Wsypujemy cebulę i przesmażamy.

    W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, tak samo postępujemy z boczkiem. Nie musimy czekać aż cebula w garnku będzie przeszklona. Dodajemy mięso (boczek i kiełbasę) i wszystkie trzy składniki razem przesmażamy. Możemy doprowadzić do sytuacji, że będzie nam to wszystko przywierać do garnka. Lekkie przypalenie jest wskazane :)

  2. Dolewamy 4 litry wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól do maku, czosnek zmiażdżony i majeranek i zagotowujemy zupę.

    W osobnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę.

  3. Gdy doprowadzimy zupę do wrzenia, dodajemy zakwas (ja miałam gotowy - śląski żur 470 gramów), śmietanę i mieszamy i kosztujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

    Dodajemy do tego ugotowane ziemniaki.

    Serwujemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Składniki