Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz

Żurek wielkanocny według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Staropolski żurek na zakwasie żytnim i białej kiełbasie.

Składniki

  • 6 - białych kiełbas
  • zakwas - ile zabierze
  • 1 - cebula
  • 2 - ząbki czosnku
  • 1 łyżka - masła
  • 1 kapelusz - suszonego prawdziwka
  • liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka - majeranku
  • oliwa do smażenia
  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku. Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił. Zalać wodą (1 ½ - 2 l). Dorzucić kapelusz suszonego prawdziwka, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach, suszony majeranek. Dodać białą kiełbasę, przykryć i zagotować.

  2. Ugotowaną kiełbasę przełożyć na ciepły talerz. Do garnka wlać zakwas na żur – tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta. Przykryć i zagotować.

  3. Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na patelni na odrobinie oliwy (powinna być mocno rumiana).

  4. Żur przecedzić. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem przepiórczym. Na talerzu udekorować natką pietruszki.

Składniki
  • 6 - białych kiełbas
  • zakwas - ile zabierze
  • 1 - cebula
  • 2 - ząbki czosnku
  • 1 łyżka - masła
  • 1 kapelusz - suszonego prawdziwka
  • liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka - majeranku
  • oliwa do smażenia
  • jajka przepiórcze
  • natka pietruszki
Składniki