Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Do przygotowania tego żurku wykorzystałam zakwas gryczany. Żurek wyszedł smaczny i sycący.

Składniki

  • zakwas gryczany na żur 400 ml
  • woda 300 ml
  • wywar mięsny (woda spod boczku i parzonej kiełbasy podwawelskiej) 1 litr
  • marchew 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • liście laurowe 3 sztuki
  • korzeń chrzanu 5 centymetrów
  • ocet spirytusowy 10% 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut. Następnie wyjmujemy ziele angielskie, liść laurowy, korzeń chrzanu i cebulę. Wlewamy zakwas gryczany, dolewamy wywar mięsny. Żurek zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną octu.
    Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, gotowanym boczkiem i parzoną kiełbasą.


    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 25 marca
Czekalam na ten zur! czy nura gryki jest lekko wyczuwalna w zupie?
BEATA1978 25 marca
W małym stopniu jak dla mnie.
Składniki
  • zakwas gryczany na żur 400 ml
  • woda 300 ml
  • wywar mięsny (woda spod boczku i parzonej kiełbasy podwawelskiej) 1 litr
  • marchew 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • ziele angielskie 3 sztuki
  • liście laurowe 3 sztuki
  • korzeń chrzanu 5 centymetrów
  • ocet spirytusowy 10% 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
Składniki