Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek na bogato, warto go przygotować nie tylko od święta
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 373
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 97
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 24
Polecam.
Odsłon: 424
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 373
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 97
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 24
Polecam.
Odsłon: 424
Składniki
Do dużego garnka wlewamy nieco mniej wody niż jest to w przepisie na żurku ( jeśli jest kupny ), czyli ok 2,5 litra
Do wody dodajemy boczek, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok 30 minut ( jeśli jest to boczek pieczony lub gotowany. Jeśli jest surowy musimy pogotować dłużej. Ja kupuję zwykle boczek, którego nie trzeba długo gotować)
Po tym czasie boczek wyjmujemy i nieco schładzamy, aby móc go pokroić. Kroimy w kosteczkę
Kiełbasę wiejską kroimy w półplasterki i podsmażamy, aby "wyszedł" z niej tłuszcz. Białą kiełbasę kroimy w plasterki
Do wywaru z boczku wlewamy zakwas na żur wcześniej dokładnie wstrząsając butelką. Zagotowujemy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Do żurku dodajemy pokrojony w kostkę boczek, oba rodzaje kiełbas, pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko razem gotujemy ok 15 - 20 minut
Żurek doprawiamy na koniec solą, pieprzem i obficie majerankiem. Gdyby żurek był mało kwaśny dokwaszamy sokiem z cytryny
Podajemy z ziemniakami i jajkiem na twardo