Żurek stryszawski według Ewy Wachowicz

Żurek stryszawski według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Żur z dużą ilością swojskich wędlin, czyli świeżyzny.

Składniki

  • małe pęto kiełbasy
  • 1 - mała szynka wędzona
  • kawałek boczku wędzonego
  • 2 - liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka suszonych podgrzybków
  • ½ l - zakwasu z mąki żytniej i owsianej
  • 3 ząbki - czosnku
  • 1 łyżka - majeranku
  • sól
  • DO PODANIA:
  • ziemniaki
  • jajka na twardo

Przygotowanie

  1. Wędzonkę w całości włożyć do garnka. Zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzucić suszone grzyby. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut (wędlina nie powinna się rozpaść).

  2. Po tym czasie świeżyznę wyjąć i przełożyć na deskę. Do garnka wlać zakwas (najpierw trzeba go dobrze wymieszać). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Doprawić do smaku solą i gotować jeszcze przez chwilę.

  3. Do miski włożyć 2-3 plastry boczku, kawałek kiełbasy i trochę pokrojonej w grubą kostkę szynki, a także 2-3 połówki ziemniaka i połówkę jajka ugotowanego na twardo. Zalać gorącym żurkiem i od razu podawać.

Składniki
  • małe pęto kiełbasy
  • 1 - mała szynka wędzona
  • kawałek boczku wędzonego
  • 2 - liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka suszonych podgrzybków
  • ½ l - zakwasu z mąki żytniej i owsianej
  • 3 ząbki - czosnku
  • 1 łyżka - majeranku
  • sól
  • DO PODANIA:
  • ziemniaki
  • jajka na twardo
Składniki