Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek staropolski to wielkanocne danie, które możesz ugotować na kupionym zakwasie. Ale – skoro to tradycyjna potrawa – spróbuj zrobić zakwas domowy! Gotowy żurek serwuj w głębokich talerzach lub wydrążonym chlebie. Możesz dodać do zupy ćwiartki ugotowanych na twardo jajek.
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1967
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1967
Składniki
Połącz składniki na zakwas w wyparzonym słoiku. Wymieszaj. Przykryj słoik kilkoma warstwami gazy lub bawełnianą ściereczką. Przymocuj przykrycie gumką recepturką. Odstaw w ciepłe, ocienione miejsce na 7-8 dni. Co najmniej dwa razy dziennie zamieszaj zakwas wyparzoną łyżką (nie może pojawić się w nim pleśń!).
Namocz grzyby i pokrój w paski. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Pokrój w kostkę kiełbasę i boczek. Podsmaż na patelni. Gdy z wędlin wysmaży się tłuszcz, dodaj na patelnię pokrojoną w piórka cebulę (jeśli tłuszczu jest mało, możesz dolać nieco oleju). Smaż do zeszklenia cebuli.
Przełóż zawartość patelni do garnka (razem z tłuszczem). Dodaj suszone grzyby, czosnek, ziele angielskie i listki laurowe. Zalej wodą i zagotuj. Gotuj bazę na żurek przez około 40 minut.
Dolej do bazy zakwas (do smaku – możesz całość). Dopraw chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez chwilę, co pewien czas mieszając. Na koniec dodaj do żurku ugotowane ziemniaki.