Żurek nie tradycyjny

Żurek nie tradycyjny
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: moniia
To żurek przypominający o świętach Wielkanocnych,ale ja go robię często bo domownicy za nim przepadają,

Składniki

  • 3 białe kiełbaski
  • 30dag,boczku wędzonego surowego
  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • kostka bulionowa,sól,biały pieprz
  • śmietana 18
  • żurek 0,5l
  • chrzan tarty w słoiczku

Przygotowanie

  1. Kiełbaski białe wraz z cebulą i czosnkiem posypujemy majerankiem solą pieczemy w piekarniku 180st C ok.20 min aż się zarumienią.Do garnka wlewamy ok 3l wody wkładamy boczek i gotujemy także 20 min.

  2. Upieczone kiełbaski wyciągamy odstawiamy.Ugotowany boczek odcedzamy i kroimy w kostkę delikatnie go rumienimy na patelni.Do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.Gdy je pogotujemy 10 min dodajemy boczek i kiełbaski z czosnkiem i cebulą.Jajka gotujemy na twardo,oddzielamy białka od żółtek.Białko wkrawamy do zupy a żółtko ugniatamy widelcem dodając 100 ml śmietany.Wlewamy żurek do wywaru(najlepiej domowy jeśli nie mamy to taki ze sklepu)i gdy się zagotuje dodajemy 2 łyżeczki chrzanu.Żółtka ze śmietana hartujemy zupą aby śmietana się nie zwarzyła po czym wlewamy delikatnie mieszając i doprowadzamy do wrzenia ale tyko chwile.Doprawiamy żurek kostka,solą,pieprzem i majerankiem.

  3. Można podać z pieczywem.
    Smacznego:))

Składniki
  • 3 białe kiełbaski
  • 30dag,boczku wędzonego surowego
  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • kostka bulionowa,sól,biały pieprz
  • śmietana 18
  • żurek 0,5l
  • chrzan tarty w słoiczku
Składniki