Żurek na ziemniaczanym wywarze

Żurek na ziemniaczanym wywarze
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zdrowe i smaczne danie.

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 5 dag mąki
  • ½ litra kiszonego żuru
  • ½ szklanki śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • 1 kg ziemniaków

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Ziemniaki obrać, zalać posoloną wodą- ugotować- wyjąć z garnka a do wywaru ziemniaczanego wlać żur. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do żurku, zgotować doprawić do smaku i zalać ugotowane wcześniej ziemniaki.

Składniki
  • 1,5 litra wody
  • 5 dag mąki
  • ½ litra kiszonego żuru
  • ½ szklanki śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • 1 kg ziemniaków
Składniki