Żurek na wędzonce

Żurek na wędzonce
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ElMar
Prosty w przygotowaniu żurek na wędzonce i zakwasie.

Składniki

  • 2 litry wody
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • cebula
  • 4 kiełbasy śląskie
  • 100 g boczku wędzonego
  • włoszczyzna
  • 4 jajka
  • 4 duże ziemniaki

Przygotowanie

  1. Wodę wlać do garnka. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Kiełbasę pokroić w talarki i dodać gotujących się ziemniaków.

    W tym czasie pokroić boczek w drobną kostkę i podsmażyć razem z cebulą.

    Następnie dodajemy zakwas i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

    Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dodajemy do gotowego żurku.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 10 września 2019
Najlepszy! Taki najbardziel lubie:)
slodkisentyment 10 września 2019
Rewelacyjny. Musi mieć wspaniały smak i aromat :)
Docherro 11 września 2019
Już czuję ten aromat,a o smaku nie wspomnę..rewelacja:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 litry wody
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • cebula
  • 4 kiełbasy śląskie
  • 100 g boczku wędzonego
  • włoszczyzna
  • 4 jajka
  • 4 duże ziemniaki
Składniki