Żurek na wędzonce

Żurek na wędzonce
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Oj, bardzo nam się chciało takiego jedzenia....no i powstało...lekki posmak wędzonki połączony z kwasem żuru...mmmm! pycha!

Składniki

  • 250 g wędzonych żeberek
  • 1 pieruszka
  • 1 mały seler
  • 2 marchewki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 330 ml żuru
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie

  1. Jarzyny i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości masła, dodajemy żeberka, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą półtwarde. Wlewamy żur, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Całość gotujemy do miękkości warzyw, zestawiamy z ognia i zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Komentarze do przepisu (6)

izek 21 lutego 2016
Super! ;)
wiollam 21 lutego 2016
Brzmi zachęcająco :)
Futka 22 lutego 2016
Bajeczny i aromatyczny żurek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g wędzonych żeberek
  • 1 pieruszka
  • 1 mały seler
  • 2 marchewki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 330 ml żuru
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 ml kwaśnej śmietany
Składniki