Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny żurek/ biały barszcz na święta i nie tylko...Kwaśna zupa na zakwasie z mąki żytniej z jajkiem i kiełbasą :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Zakwas przygotowujemy z 5 łyżek mąki żytniej zalanej 1/2 litra wody, naczynie musi być gliniane lub szklane, przykrywamy ścierką i po 4 dniach można używać-codziennie należy z dwa razy pomieszać. Gotowanie: z opakowania włoszczyzny i pokrojonych w kostkę ziemniaków gotujemy bulion w 5 litrach wody. Kroimy wędzonkę i cebulę, do gotującego się bulionu dodajemy ziele i liść laurowy po 3-4 szt. Na patelni podsmażamy wędzonkę i cebulę, a potem usmażone dodajemy do zupy. Następnie dolewamy nasz zakwas powoli dokładnie mieszając i po zagotowaniu dodajemy kiełbasę. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy na gorąco z kiełbasą, ugotowanym jajkiem, chlebem wg upodobań, bo różnie się jada w Polsce. Całość posypujemy obficie majerankiem. Smacznego !