Żurek na święta.

Żurek na święta.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: DarekP
Tradycyjny żurek/ biały barszcz na święta i nie tylko...Kwaśna zupa na zakwasie z mąki żytniej z jajkiem i kiełbasą :)

Składniki

  • kiełbasa biała 6 szt.
  • jajka 6 szt.
  • ziemniaki 1/2 kg po obraniu
  • wędzonka lub boczek 1/4 kg
  • zakwas żytni 1/2 litra
  • włoszczyzna 1/2 kg
  • przyprawy do smaku :sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • 1 łyżka octu opcjonalnie dla wyostrzenia smaku

Przygotowanie

  1. Zakwas przygotowujemy z 5 łyżek mąki żytniej zalanej 1/2 litra wody,
    naczynie musi być gliniane lub szklane, przykrywamy ścierką i po 4 dniach można używać-codziennie należy z dwa razy pomieszać.
    Gotowanie: z opakowania włoszczyzny i pokrojonych w kostkę ziemniaków gotujemy bulion w 5 litrach wody.
    Kroimy wędzonkę i cebulę, do gotującego się bulionu dodajemy ziele i liść laurowy po 3-4 szt. Na patelni podsmażamy wędzonkę i cebulę, a potem usmażone dodajemy do zupy. Następnie dolewamy nasz zakwas powoli dokładnie mieszając i po zagotowaniu dodajemy kiełbasę. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy na gorąco z kiełbasą, ugotowanym jajkiem, chlebem wg upodobań, bo różnie się jada w Polsce.
    Całość posypujemy obficie majerankiem. Smacznego !

Składniki
  • kiełbasa biała 6 szt.
  • jajka 6 szt.
  • ziemniaki 1/2 kg po obraniu
  • wędzonka lub boczek 1/4 kg
  • zakwas żytni 1/2 litra
  • włoszczyzna 1/2 kg
  • przyprawy do smaku :sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • 1 łyżka octu opcjonalnie dla wyostrzenia smaku
Składniki