Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurek na rozgrzewkę będzie najlepszym posiłkiem na chłodny, wietrzny dzień. Przygotowany z zakwasu na żur, na bazie kiełbasy, ziemniaków i marchewki z dodatkiem śmietany zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aromatyczny majeranek i czosnek nadadzą charakteru, a dodatek gotowanych na twardo jajek wzbogaca smak i sprawia, że żurek staje się jeszcze bardziej pożywny.
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 222
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 74
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 494
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 222
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 74
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 494
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Lekko podlej wodą i duś całość przez kilkanaście minut, aż zacznie ładnie pachnieć. Następnie wlej zakwas na żur, dopełnij wodą, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Zamknij pokrywę garnka i gotuj zupę do miękkości warzyw (ok. 30 minut). Dopraw solą, czarnym pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Wlej śmietanę do szklanki, zahartuj ją gorącym wywarem, wymieszaj i wlej do zupy. Zagotuj żur i wyłącz palnik.
Gotowy żur na rozgrzewkę rozlewaj do talerzy i podawaj z kromkami świeżego chleba. Dla wzbogacenia smaku możesz dorzucić do każdego talerza po jednym jajku ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki.