Żurek benedyktyński

Żurek benedyktyński
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Żurek benedyktyński na bezglutenowym zakwasie z płatków owsianych, podany nie z jajkiem, lecz z twarogiem.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta suszonych ziół – lubczyku, estragonu, majeranku i rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • kawałek wiejskiej kiełbasy
  • 200 ml zakwasu na żur – na płatkach owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 łyżki śmietany
  • DO PODANIA:
  • 200 g twarogu

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka (cebulę opalić), dodać liście laurowe i ziele angielskie. Suszone zioła wsypać do torebki służącej do parzenia herbaty, zawiązać i wrzucić do garnka. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez godzinę.

  2. Wywar przecedzić (na warzywach można zrobić sałatkę). Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki i wlać wymieszany zakwas (najlepiej przez sitko, żeby w zupie nie pływały płatki). Przyprawić majerankiem.

  3. Śmietanę zahartować wrzącym żurkiem i dodać do zupy. Całość dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Posolić i przyprawić pieprzem.

  4. Twaróg pokroić w kostkę i ułożyć na talerzach. Zalać żurkiem. Można udekorować zieleniną.

Składniki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta suszonych ziół – lubczyku, estragonu, majeranku i rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • kawałek wiejskiej kiełbasy
  • 200 ml zakwasu na żur – na płatkach owsianych bezglutenowych
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 łyżki śmietany
  • DO PODANIA:
  • 200 g twarogu
Składniki