żurek

żurek
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: aska87
Pyszny żurek jak u babci

Składniki

Przygotowanie

  1. 1. Gotujemy dwa litry wody.

    2. Do wrzątku wkładamy kiełbasę.

    3. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz cebulę pokrojoną w piórka. Gotujemy min. 20 minut.

    4. Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia.

    5. Dodajemy do wywaru zakwas na żur.

    6. Doprawiamy majerankiem, solą i mielonym pieprzem i ponownie gotujemy koło 15 minut.

    7. Otrzymaną zupę przecedzamy przez sito.

    8. Jeszcze raz zagotowujemy zupę i doprawiamy tartym chrzanem do smaku.

    9. Kroimy kiełbasę w plasterki i wykładamy na każdy talerz i zalewamy gorąca zupą. Jeśli ktoś lubi można dodać jako na twardo (ja akurat nie przepadam :) )

Składniki
Składniki