Żur sandomierski

Żur sandomierski
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kalina11
Żurek w wersji z grzybami suszonymi zrobiłam pierwszy raz i to był strzał w dziesiątkę. Podany w chlebie będzie hitem na świątecznym stole.

Składniki

  • przepis na chleb: sztuk1 250 g mąki pszennej typ 650
  • 1 dkg drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 130 ml wody letniej
  • przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 2 białe kiełbasy
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 10 dkg szynki surowej wędzonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 ml zakwasu na żurek
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • olej

Przygotowanie

  1. Chleb:
    Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek wody letniej i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól resztę wody letniej, olej i wyrabiam ciasto mikserem. Ma być dobrze wyrobione, i nie za rzadkie bo chlebek piekłam bez formy. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma i formuję kulkę, z kawałka ciasta formuję kulkę mała na dekielek. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie na desce podsypanej mąką. Piekarnik z kamieniem do pizzy nagrzewam do temp 240 stopni góra dół, i przekładam chlebek na kamień. Dekielek smaruję białkiem i przyklejam do chleba. Piekę 10 minut i po tym czasie zmniejszam na 170 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję go wodą i przykrywam ściereczką. Jak przestygnie wydrążam środek i nalewam zupę.


  2. Żur:
    Grzyby namaczam przez noc i gotuję do miękkości około godzinę. Cebulę, obieram i przesmażam na oleju,

  3. Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję zakwas, trochę wody od gotowania grzybów i śmietanę. Doprawiam majerankiem, pieprzem, solą. Podaję w chlebie z jajkami ugotowanymi i natką.

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 08 marca 2018
Czyli to coś takiego, co Natalia gotuje ojcu Mateuszowi xD


Poważanie mówić, to super jedzonko, a po żurku... Czytaj całość »
Czyli to coś takiego, co Natalia gotuje ojcu Mateuszowi xD


Poważanie mówić, to super jedzonko, a po żurku można zajadać się chlebem :D
kalina11 08 marca 2018
Nie oglądam Mateusza, ale miło czytać że się podoba. pozdrawiam :-)
Nevermore 08 marca 2018
MY też nie oglądamy, ale jak się ma takich a nie innych sąsiadów, to czasem wie się więcej niż oglądając... Czytaj całość »
MY też nie oglądamy, ale jak się ma takich a nie innych sąsiadów, to czasem wie się więcej niż oglądając dany serial ;)

U nas na Podkarpaciu też bardzo znany jest ten rodzaj podawania zup. Krupnik, żurek, barszcz, długo by wymieniać :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • przepis na chleb: sztuk1 250 g mąki pszennej typ 650
  • 1 dkg drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 130 ml wody letniej
  • przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 2 białe kiełbasy
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 10 dkg szynki surowej wędzonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 ml zakwasu na żurek
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • olej
Składniki