Zupka "chińska"

Zupka chińska
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Bake-cook
Przepyszna, oryginalna w smaku zupka a'la chińska.

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 lub 0,5 papryki żółtej
  • 1 duży por lub dwa mniejsze
  • 4 łodygi selera naciowego
  • ok 10 grzybków mun
  • sos sojowy ciemny
  • sos słodko - kwaśny lub chilli (np. tao tao)
  • warzywa rosołowe lub 2 kostki rosołowe
  • ok 2 litry wody
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron ryżowy gruby lub cienki

Przygotowanie

  1. Grzybki mun zalej wrzącą wodą, poczekaj kilka minut aż urosną- kilka razy zwiększą swoją objętość. Następnie wyjmij grzybki i pokrój je na bardzo małą kosteczkę. Wody nie wylewaj.

  2. Filety z kurczaka pokrój w drobną kosteczkę. Podobnie zrób z papryką czerwoną i żółtą, selerem naciowym, a także z porem.

    Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz ze skórki, ale nie kroisz w kostkę. Jeśli będziesz używać kostek rosołowych to nie musisz mieć marchewki, pietruszki i selera.

  3. Zagotuj w dużym garnku ok. 2 litrów wody (włączając w to wodę z grzybków mun). Do gotującej się wody wrzuć fileta z kurczaka, grzybki mun, kostki rosołowe lub zestaw warzyw (marchewka, pietruszka, seler). Pogotuj wszystko ok 5 - 10 minut do miękkości. Następnie dodaj pokrojone warzywa (papryka, por, seler naciowy).

    Dopraw sosem sojowym (ok. 4 łyżek - ale może być więcej wg upodobania), solą i pieprzem. Następnie dodaj ok 3 łyżek sosu tao - tao

  4. Zupę gotuj ok 15 minut (aż papryka będzie miękka). uwaga....jeśli używasz marchewki, selera i pietruszki to warzywa te wyjmij przed podaniem zupy.

    W międzyczasie przygotuj makaron ryżowy. Możesz albo dodać go bezpośrednio do zupy i gotować razem z nią, albo w osobnym garnku zagotować wodę, wrzucić makaron i pogotować ok. 4-7 minut (w zależności od typu makaronu), aż zmięknie. Należy uważać na makaron grubszy, ponieważ wymaga dłuższego gotowania.

    Osobiście polecam używanie bardziej pikantnych sosów tao - tao albo słodko - kwaśnych. Sos ten możesz również dodać dopiero na talerzu.

Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 21 kwietnia
Super zupka:-)
Ja dodaję jeszcze 1 ząbek czosnku i troszkę więcej sosu słodko-kwaśnego.
Wygląda bardzo... Czytaj całość »
Super zupka:-)
Ja dodaję jeszcze 1 ząbek czosnku i troszkę więcej sosu słodko-kwaśnego.
Wygląda bardzo apetycznie.
Składniki
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 lub 0,5 papryki żółtej
  • 1 duży por lub dwa mniejsze
  • 4 łodygi selera naciowego
  • ok 10 grzybków mun
  • sos sojowy ciemny
  • sos słodko - kwaśny lub chilli (np. tao tao)
  • warzywa rosołowe lub 2 kostki rosołowe
  • ok 2 litry wody
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron ryżowy gruby lub cienki
Składniki