Zupa ziemniaczano-cebulowa z pieczarkami

Zupa ziemniaczano-cebulowa z pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maudie
Pyszna,aromatyczna zupa-krem z pieczarkami i grzankami :)

Składniki

  • Cebula 5 szt dużych
  • Ziemniaki 5-6 szt
  • Bulion ( u mnie warzywny ) ok 1-1,5 litra
  • Tymianek suszony, 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Pieprz,sól do smaku
  • Do podania zupki:
  • Chleb, 2-3 kromki
  • Pieczarki, kilka szt

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać,pokroić w dużą kostkę,włożyć do garnka i smażyć na oleju często mieszając aż będzie miękka i lekko przyrumieniona .

    Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.

    Gdy cebula będzie już podsmażona,dodać tymianek,ziemniaki i wlać bulion.Wymieszać i gotować aż ziemniaki zmiękną.
    Ugotowaną zupę doprawić pieprzem,solą a następnie zblendować na krem.

    Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju.
    Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.

    Zupę wlać na talerz i podać z grzankami oraz podsmażonymi pieczarkami.Smacznego:)

Komentarze do przepisu (26)

GREGORHSPEED 18 listopada
Przepyszna i treściwa zupa <3
ekspresjawkuchni 18 listopada
Świetny przepis, zupa idealna na jesień, w najbliższym czasie wypróbuję :)
Do-syta 18 listopada
Fajna zupa:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Cebula 5 szt dużych
  • Ziemniaki 5-6 szt
  • Bulion ( u mnie warzywny ) ok 1-1,5 litra
  • Tymianek suszony, 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Pieprz,sól do smaku
  • Do podania zupki:
  • Chleb, 2-3 kromki
  • Pieczarki, kilka szt
Składniki