Zupa ziemniaczana z soczewicą

Zupa ziemniaczana z soczewicą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Zupa nie musi być tucząca, czyli przepis dla wszystkich będących na diecie a jednocześnie ceniących sobie selera naciowego. To bardzo zdrowy i wdzięczny produkt, można z niego wyczarować wszystko. Osobiście uwielbiam jego zapach, który nadaje potrawom wyrazistości. Poniżej proponuję zupę ziemniaczaną z dodatkiem soczewicy i wspomnianego wyżej selera naciowego.

Składniki

  • ziemniaki 6 sztuk (duże)
  • soczewica czerwona gotowana 200g (użyłam gotowej z puszki)
  • seler naciowy 1/2 szt
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • cebula 1 sztuka
  • masło lub oliwa z oliwek, jeżeli jesteście na diecie 2 łyżki
  • bulion wołowy 1/2 litra
  • sól, pieprz czarny mielony, gałaka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.Selera naciowego umyć, pokroić na kawałeczki. Paprykę oczyścić z nasionek, pokroić w drobną kosteczkę, natomiast cebulę w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć ziemniaki, selera i paprykę (czas smażenia około 20 minut). Następnie warzywa zalać bulionem i wodą (1/2 litra), dodać przyprawy oraz pokrojoną cebulę. Całość gotować do miękkości ziemniaków, pamiętając żeby nie były zbyt miękkie, bo wówczas nam się rozpadną i nie będą widoczne na talerzu. Pod koniec gotowania dodać osączoną z zalewy soczewicę. Zupę gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku jeżeli jest jeszcze taka potrzeba.


  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 06 grudnia 2014
Zupka wygląda przepysznie a soczewica to skarbnica zdrówka.Dawno jej nie jadłam,muszę zrobić:)
BEATA1978 06 grudnia 2014
polecam :)
Składniki
  • ziemniaki 6 sztuk (duże)
  • soczewica czerwona gotowana 200g (użyłam gotowej z puszki)
  • seler naciowy 1/2 szt
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • cebula 1 sztuka
  • masło lub oliwa z oliwek, jeżeli jesteście na diecie 2 łyżki
  • bulion wołowy 1/2 litra
  • sól, pieprz czarny mielony, gałaka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
Składniki