zupa ziemniaczana z rukwią wodną

zupa ziemniaczana z rukwią wodną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
Samo zdrowie

Składniki

  • ziemniaki - 500 g
  • rukiew wodna - 150 g
  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • bulion warzywny lub drobiowy -1 l
  • oliwa - 2-3 łyżki
  • koperek - pół pęczka
  • śmietana 18 % - 100 ml
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać i z grubsza posiekać.

  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć do zeszklenia. Następnie wlać bulion, gotować do miękkości ziemniaków.

  3. Rukiew umyć, poszatkować, wrzucić do zupy, gotować kolejne 3-4 minuty.

  4. Ugotowaną zupę zblendować, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany koperek. Podawać z kleksem śmietany.

Składniki
  • ziemniaki - 500 g
  • rukiew wodna - 150 g
  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • bulion warzywny lub drobiowy -1 l
  • oliwa - 2-3 łyżki
  • koperek - pół pęczka
  • śmietana 18 % - 100 ml
  • sól, pieprz
Składniki